Ce se întâmplă dacă nu plăteşti impozitul pe casă
Fiecare persoană îşi doreşte să aibă în permanenţă un acoperiş deasupra capului, astfel că de cele mai multe ori românii se grăbesc să achite impozitul pe casă, pentru a fi siguri că nu riscă să aibă probleme grave ulterior.
De Redactia Observator la 19.09.2023, 13:55- Impozitul pe proprietate se plăteşte anual în două rate egale.
În România, numărul celor care au minim o locuinţă pe numele lor este foarte mare. În jur de 95-96% din populaţie deţine măcar o locuinţă, chiar dacă mulţi dintre proprietari încă mai au de plătit rate pentru locuinţele respective.
Numărul celor care deţin o locuinţă este mult mai mare decât media proprietarilor de locuinţe din Uniunea Europeană. Iar cei mai mulţi dintre proprietari fac tot posibilul să-şi păstreze locuinţele, ceea ce presupune inclusiv achitarea la timp a impozitului pe casă.
Ce se întâmplă dacă nu plăteşti la timp impozitul pe casă
Este evident că, în cazul în care uitaţi să plătiţi la timp impozitul pe casă, riscaţi să ajungeţi în situaţia în care o să scoateţi şi mai mulţi bani din buzunar, pentru că apar penalităţile şi ar putea interveni şi o eventuală amendă.
Pe de altă parte, trebuie luat în calcul inclusiv faptul că dacă situaţia persistă sau devine o obişnuinţă, riscaţi inclusiv o condamnare la închisoare. Românii care nu respectă termenele impuse devin, automat, autorii unor infracţiuni care se pot pedepsi inclusiv cu închisoarea de la unu la cinci ani.
Ce se întâmplă dacă nu plăteşti impozitul la casă timp de mai mulţi ani
Specialiştii susţin că dreptul de a executa silit proprietarul care nu plăteşte impozitul pe casă se prescrie la cinci ani după ce a fost înştiinţat că are de plătit impozitul respectiv, dacă nu l-a plătit între timp.
Totuşi, trebuie luat în calcul faptul că termenul de calculare a celor cinci ani începe de la finalul anului fiscal, nu din momentul efectiv în care aţi fost înştiinţat. Dacă o persoană are de achitat impozitul pe casă în 2023, statul nu mai poate lua măsuri împotriva persoanei respective după 1 iulie 2029.
Când se plăteşte impozitul pe proprietăţi
În general, plata impozitului pe clădiri se face anual, în două rate egale. Primul termen de plată este 31 martie, iar al doilea termen de plată este 30 septembrie.
Există însă şi cazuri, cum ar fi impozitul anual pe teren de până la 50 de lei, care trebuie achitat integral până la primul termen, cel din 31 martie.