Antena Meniu Search
x

Video Hotelurile, spaţiile de birouri şi magazinele ar putea fi impozitate suplimentar. Cu cât va creşte taxa pe bogăţie pentru locuinţele şi maşinile de lux

Taxa pe bogăție se modifică iar! Cei care au o singură casă mai scumpă de jumătate de million de euro vor plăti mai mult la stat. Până acum, proiectul îi viza şi pe românii ale căror locuințe însumau 500 de mii de euro. Pentru că e nevoie de bani la buget,  guvernanții s-au pus de acord să supraimpoziteze și mașinile de lux. 

Claudiu Crăciunică
de Claudiu Crăciunică

la 24.08.2023, 14:47

Vezi și

Locuințele de lux ar urma să fie impozitate suplimentar. 

Claudiu Crăciunică, reporter Observator: Pentru proprietăţi, tot ce depăşeşte valoarea de 500.000 de euro ar fi impozitat cu 0,3%. Asta înseamnă de exemplu, pentru o casă de două milioane de euro, impozitul anual ar fi aproximativ 4.500 de euro. 

Valoarea imobilului este cea din baza de date a primăriei. Însă noua suprataxă va fi încasată de ANAF şi va merge la bugetul de stat, nu la cel local. 

Adrian Vascu, consultant financiar: Nu se limitează doar la casele de locuit, vorbeşte de proprietăţi imobiliare în general, asta înseamnă că e foarte posibil ca ei să fi fost targetul, persoanele fizice care deţin şi alte tipuri de proprietăţi decât case: hoteluri, spaţii de birouri, magazine. 

Pe acelaşi subiect

Tot cu 0,3% ar urma să fie taxate și mașinile care costă peste 75.000 euro

Claudiu Crăciunică, reporter Observator: Aceasta este o maşină la mâna a doua care are 20.000 de kilometri şi costă 450.000 de euro, asta înseamnă conform noului proiect de lege, ar fi impozitată la suma de 375.000 de euro, ori 0,3% înseamnă aproximativ 1.100 de euro pe an.

Suprataxa va fi aplicată doar pentru maşinile mai noi de 3 ani.  

Gabriel Biriș, avocat: Introduce nişte distorsiuni, nişte discriminări. Dacă ţi-ai luat maşina pe firmă ca să scapi şi de TVA, să scapi şi de impozitul pe dividende, adică n-ai fost un cetăţean tocmai corect, nu plăteşti. Dar dacă o ai pe persoană fizică luată din venituri impozitate, trebuie să plăteşti.  secunda doi mulţi se vor gândi: dar de ce să le ţin pe persoană? Le trec pe firmă. 

Taxele pe lux au fost propuse de PSD. 

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Să nu-mi spună cineva care are casă de 500 de mii de euro că dacă îi pui impozit de 0,5%, săracu. Că nu e sărac. Sau dacă are maşină de 75 de mii de euro, nu-i sărac.

Ionuţ Stroe Purtător de cuvânt al PNL: Nu există niciun fel de blocaj, sunt discuţii, sunt analize, sunt simulări pe care le facem în momentul de faţă numai că anunţarea lor publică înainte de a fi decise ar crea foarte multă agitaţie. 

Măsurile fac parte din mega pachetul de taxe și impozite pregătit de Guvern. Pe multe propuneri încă nu există consens între cele două partide, însă premierul Marcel Ciolacu ameninţă cu demisia dacă PNL nu va susține reforma fiscală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Hotelurile, spaţiile de birouri şi magazinele ar putea fi impozitate suplimentar. Cu cât va creşte taxa pe bogăţie pentru locuinţele şi maşinile de lux