Cum trecem cu bine peste cea mai deprimantă zi a anului
După ce am trecut de euforia sărbătorilor, ne dăm seama că am golit serios conturile pe cadouri, excursii şi mâncare. Cât despre rezoluţiile de la trecerea dintre ani, parcă începe să ne scadă entuziasmul, iar promisiunile pe care ni le-am făcut par acum misiune imposibilă.
De Redactia Observator la 20.01.2020, 10:48- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
După ce am trecut de euforia sărbătorilor, ne dăm seama că am golit serios conturile pe cadouri, excursii şi mâncare. Cât despre rezoluţiile de la trecerea dintre ani, parcă începe să ne scadă entuziasmul, iar promisiunile pe care ni le-am făcut par acum misiune imposibilă.
Sunt câteva dintre motivele pentru care a treia zi de luni din ianuarie este considerată cea mai deprimantă zi de peste an.
Bărbat: S-a terminat cu Crăciunul, cu sărbătorile, nu mai e nimic la orizont, nicio vacanţă, nimic. Financiar suntem mai subţire după cheltuilile din vacanţă.
Nu mai punem la socoteală că. e luni. Întoarcerea la serviciu este dificilă, iar haosul din trafic ne influenţează starea.
Tânără: Cred că fiecare luni e tristă. Că trebuie să te trezeşti, să mergi la muncă, la şcoală
Andreea Nester, medic specialist psihiatru Institutul Socola Iași: Luna ianuarie ne predispune să fim mai triști, mai letargici, cu o stare de oboseală continuă. Readaptarea la job, readaptarea la locul de muncă, este anevoioasă. Se face cu dificultate. Programul ţi se pare că este mult mai solicitant Pot apărea conflicte cu colegii. Ne lipsește motivația în luna ianuarie.
Iar atunci când nici colegii nu sunt prea prietenoşi, iar şefii pun termene-limită imediat după concediu, unii chiar fac depresie.
Andreea Nester, medic specialist psihiatru Institutul Socola Iași: În luna ianuarie creşte numărul pacienților depresivi, a celor care vin şi se adresează Spitalului de Psihiatrie Socola, până în acest moment la camera de gardă avem deja 1000 de prezentari. Au fost şi depresivi și pacienţi care s-au adresat cu tentative suicidare.
Există însă soluţii. Plimbările în aer liber, sporturile de iarnă sau, dacă e prea frig, exerciţiile la sală sunt salvatoare.
Pentru a trece mai ușor peste această perioadă specialiștii ne recomandă să petrecem cât mai mult timp alături de cei dragi.
Legenda are în spate studii de specialitate. În 2005, un psihoterapeut britanic a ajuns la concluzia că a treia zi de luni din ianuarie e cea mai deprimantă, printr-o formulă matematică.
A luat în calcul, printre altele, nivelul datoriilor, lipsa motivaţiei, dar şi modul în care organismul se resimte după consumul de alcool, de sărbători.
Tânără: Depinde cum privești lucrurile. Dacă ești pozitiv, oricând este bine. Că e mai soare, că e mai înourat, tot timpul este bine.
La origine, „Blue Monday" a făcut parte dintr-o campanie publicitară lansată de o agenţie de turism, care promova avantajele călătoriilor în luna ianuarie.