Ceaiurile inedite, pe placul românilor. Nutriţioniştii avertizează: Consumul excesiv poate dăuna
Gusturile românilor s-au rafinat şi atunci când vine vorba despre ceaiuri. Şi, cu cât sunt mai ieşite din comun, cu atât mai bine.
De Redactia Observator la 31.01.2019, 18:59Gusturile românilor s-au rafinat şi atunci când vine vorba despre ceaiuri. Şi, cu cât sunt mai ieşite din comun, cu atât mai bine. Patronii ceainăriilor s-au conformat pretenţiilor clienţilor şi le oferă sute de sortimente care conţin bucăţi din fructe tropicale, praline şi caramel. Nutriţioniştii avertizează, însă, că nu e cazul să bem prea mult ceai, pentru că uneori are efecte adverse.
La o ceainărie din inima Bucureştiului, reţeta pentru buna-dispoziţie înseamnă o atmosferă relaxantă şi o cană cu ceai.
Iar clienţii au de unde alege, sunt peste 100 de sortimente. Cu bucăţi de ananas, fulgi de cocos, praline de ciocolată sau bucăţi de vanilie.
MICHAEL VOICULESCU, manager: E un ceai japonez, destul de apreciat la noi. E destul de dulce. E foarte bogat în antioxidanţi. Conţine şi luteină, substanţa care ne dă energie.
Amestecurile au la bază ceaiul verde, negru sau alb. Iar toate provin dintr-o singură plantă - Camellia Sinensis. Cele mai rare se culeg doar primăvara, din mugurii şi frunzele cele mai tinere.
Printre cele mai apreciate sunt perlele din ceai verde făcute manual, cu aromă de iasomie. Este un ceai rar pentru că se cultivă doar într-o anumită zonă şi la o altitudine înaltă.
Ceaiurile sunt aduse din toate colţurile lumii. Atât perlele din ceai verde, cât şi cel white monkey, provin din China. Matcha, o pudră fină obţinută prin măcinarea frunzelor de ceai verde, este procesată de către japonezi. Cel mai apreciat este ceaiul negru earl grey, cu bergamotă. Povestea lui a început acum două secole şi continuă să fie preferatul a milioane de oameni. Este adus din Anglia.
DANIELA SLAVE, manager: Te poţi bucura de ceai în orice moment al anului, în orice anotimp, poţi să îl faci şi cald, dar poţi să îl faci şi rece. Cu gheaţă, vara. Lapacho este un ceai. Se face din arborele lapacho. Se numeşte arborele vieţii, creşte în America de Sud şi este un foarte bun antibiotic natural.
Ceaiul alb previne depunerea kilogramelor şi combate ridurile. Şi ceaiul negru luptă cu kilogramele în plus şi împiedică depunerea grăsimii, mai ales în zona abdomenului. Ceaiul de ghimbir funcţionează ca un agent anti-inflamator, iar despre ceaiul verde se spune că previne cancerul. Însă, trebuie să fim atenţi la cantitate.
LUIZA EACOBESCU, medic nutriţionist: Ceaiul verde are efecte benefice pentru organism, însă se recomandă trei căni pe zi. Băut în exces poate să ne ridice tensiunea arterială. Ceaiul alb este recunoscut pentru scăderea colesterolului rău. Dar la fel, trebuie să bem doar două-trei căni pe zi.
Patronii de ceainării spun că vând zilinc sute de ceşti cu ceai. Mai ales în perioada iernii, atunci când vânzările cresc şi cu 70% faţă de lunile anterioare.