Certificatul energetic al cladirilor, obligatoriu din 19 iulie
Inchiriezi sau vinzi un apartament, trebuie sa ai certificat energetic. O spune legea. De astazi, nicio tranzactie imobiliara nu va mai fi facuta fara ca imobilul sa fie experizat din punct vedere energetic
De Redactia Observator la 19.07.2013, 20:32Cei mai multi abia acum au auzit de existenta lui. Dupa ce afla ca mai trebuie si sa plateasca pentru el, cauta solutii. Unele nu tocmai legale."Noi nu facem prin administratia financiara, nu e nevoie de certificatul ala. O sa facem un contract, intre parti cu un martor sau doi".
Asa scapa si de banii dati auditorilor energetici. Eliberarea unui astfel de certificat costa si cateva sute de euro. De exemplu, pentru un apartament de doua sau trei camere, pretul pe metru patrat cerut de auditori este de trei euro. Asta inseamna ca pentru un certificat energetic se va plati intre 180 si 300 de euro. Pretul pe metru patrat scade cand vine vorba de case, cladiri de birouri sau spatii comerciale.
Putem sa ne dam seama de structura peretilor, sa putem deduce nivelul de deteriorare., in functie de vechime, de petele de condens, in functie de tamplarie, tamplarie veche, noua, etansa, neetansa. In functie de aceste elemente, trecute pe ecrtificatul energetic se va stabili cat de eficienta este locuinta.
Apartamentele, ca si frigiderele, sunt notate cu clase eneregetice. De exemplu, doua locuinte, asemanatoare, situate in acelasi imobil, pot avea clase diferite. Un apartament situat la etajul superior, pe latura de nord a blocului, atunci este posibil sa aiba clasa D. Dar daca este situat la mijloc, la un etaj intermediar, atunci ar putea avea clasa A.
O locuinta clasa D, care nu este eficienta din punct de vedere energetic, ar putea aduce facturi duble la intretinere pentru noii proprietari, dar si probleme de structura, in viitor. Eliberarea certificatului dureaza cateva zile si are o valabilitate de 10 ani.