Cetatea Câlnic, o bijuterie arhitecturală pentru turiştii care îi calcă pragul
Dacă sunteţi în căutare de comori arhitecturale româneşti, o minunăţie a Transilvaniei cu o istorie impresionantă este Cetatea Câlnic. Aflată în Patrimoniul UNESCO, acesta se află într-o stare de conservare foarte bună.
De Redactia Observator la 29.07.2019, 17:32Dacă sunteţi în căutare de comori arhitecturale româneşti, o minunăţie a Transilvaniei cu o istorie impresionantă este Cetatea Câlnic. Aflată în Patrimoniul UNESCO, acesta se află într-o stare de conservare foarte bună. Mai ales că a fost restaurată în ultimii ani, după care a fost inclusă în circuitul turistic.
La 30 de kilometri de Alba Iulia se află localitatea săsească Câlnic cu străzi înguste, case cu ferestre şi porţi înalte, care te duc înapoi în timp cu câteva secole.
În acest loc idilic, înconjurată de păduri şi dealuri, se ridică măreaţă o cetate fortificată. Cum intri pe porţile din lemn sculptat dai de o grădină cu trandafiri, fântâni şi labirinturi din piatră.
Ridicată în secolul al 13-lea, fortificaţia este una dintre minunăţiile judeţului Alba. Turiştii din toate colţurile lumii vin să admire bijuteria arhitecturală.
Cetatea a fost ridicată de către coloniştii germani ca reşedinţă nobiliară, însă două secole mai târziu a trecut în proprietatea sătenilor.
Codruţa Davidaşcu, custodele cetăţii: Ultimii descendenti ai nobilului se muta in alt sta la vingard şi vând cettaea sătenilor şi o transformă în cetate de apărare. Înalţă turnul donjon cu inca doua nivelel si il transforma in turn de apărare, mai constuiesc un turn de apărare la nor, care s enumeste turnul portile, un turn d epărarea la sud numit trunul slănini.
Cetatea găzduieşte un muzeu cu colecţii de artă medievală şi populară, unde se găsesc obiecte de mobilier, costume ţărăneşti, icoane şi sculpturi.
Biserica evanghelică şi casa parohială a acesteia completează valoarea unei vizite la Cetate. Biletul de intrare este 10 lei. Porţile cetăţii sunt deschise între orele 9 şi 20.