Cetatea Oradea, fortăreața în formă de pentagon din inima orașului
Cetatea Oradea, aflată în centrul oraşului, e una dintre bijuteriile istoriei. Un loc plin de legende, în care s-au scris poveşti cu regi, regine, domniţe şi cavaleri. De-a lungul timpului, cetatea a fost asediată de mai multe ori, iar azi atrage foarte mulţi turişti
De Redactia Observator la 19.10.2019, 23:41Cetatea Oradea, aflată în centrul oraşului, e una dintre bijuteriile istoriei. Un loc plin de legende, în care s-au scris poveşti cu regi, regine, domniţe şi cavaleri. De-a lungul timpului, cetatea a fost asediată de mai multe ori, iar azi atrage foarte mulţi turişti. Astfel, oraşul a ajuns ca într-un an să aibă mai mulţi vizitatori decât numărul localnicilor.
Ridicată chiar în inima oraşului, pe malul stâng al Crişului Repede, Cetatea Oradea este fortăreaţa care s-a păstrat cel mai bine în Europa Centrală.
Are ziduri în forma unui pentagon. Din dorinţa singurului principe transilvan au fost construite stucaturi fabuloase, care reprezintă animale fantastice, dar şi reale.
ANGELA LUPŞEA, directorul Muzeului Oradea: Avem grifonii, ceea ce se spune că palatul era bine păzit, deci principele a dorit să evoce prin aceste basoreliefuri că îşi cunoaşte foarte bine istoria, deci este într-o familie care are un nume.
Legenda spune ca în 1077 regele Ladislau I al Ungariei, aflat la vanatoare pe aceste meleaguri, ar fi adomit la indemnul unor ingeri, care i-au aparut in vis acesta a ridicat o manastire impresionanta cu hramul Sfânta Fecioara Maria.
În secolul al 14-lea, mănăstirea a fost transformată în cetate, au fost ridicate cele cinci bastioane, iar faima ei a depăşit graniţele acestui ţinut. Domniţe şi cavaleri au animat încăperile somptuoase.
MIHAI JURCA, director asociatie de promovare turistica: Secolul XV este perioada de glorie, de aur a orasului, cand in cetatea oradea s-a stabilit meridianul zero al lumii, cand aici locuia Sigismund de Luxembrug, unul din cei mai importanţi imparati europeni. În cetatea din Oradea s-a scris tratatul Ordinului Dragonului. Este cetatea poate cu cel mai bun pedigree de cavaleri.
Cetatea e acum punctul de pornire în orice traseu turistic. Anul acesta a avut deja 47.000 de vizitatori. Intrarea costă doar 5 lei.
”Am mai vizitat şi alte cetăţi, dar asta este mult mai mare şi mai frumos dezvoltată”, spune o turistă italiană.
Cetatea Oradei este, astăzi, scena unor evenimente importante, cum ar fi Festivalul medieval. A fost renovată în interior după ce, ani de zile, a zăcut ca o ruină de nerecunoscut. Mai este însă de lucru în exterior, mai ales că rezistenţa zidurilor a fost serios afectată.
Investiţia, care se ridică la 20 de milioane de euro, provine din fonduri europene.