Chirurgi din întreaga lume au venit la Bucureşti pentru a dezbate cele mai noi tehnologii folosite în chirurgia cardiovasculară
Medici de renume din Statele Unite şi din Europa discută despre cele mai noi tehnologii folosite în chirurgia cardiovasculară minim invazivă.
De Redactia Observator la 05.10.2018, 10:07- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Medici de renume din Statele Unite şi din Europa discută despre cele mai noi tehnologii folosite în chirurgia cardiovasculară minim invazivă. Pacienţii care optează pentru astfel de intervenţii chirurgicale se recuperează într-un timp mult mai scurt, iar riscul unor complicaţii se reduce drastic, spun specialiştii.
30 de medici de pe două continente fac schimb de experienţă şi dezbat, la Bucureşti, ultimele noutăţi în domeniul chirurgiei cardiovasculare.
Horaţiu Moldovan, medic chirurgie cardiovasculară: Conferinţa reuneşte specialişti din România şi din aproape toată lumea, din Statele Unite ale Americii, din Uniunea Europeană, din ţările limitrofe României, din Ucraina, Bulgaria, Slovenia. Îşi expun experienţa comună în acest domeniu.
Chirurgia minim invazivă se poate aplica şi în cele mai complicate cazuri. Spre exemplu, o tumoră la inimă.
Costin Dobrescu, pacient: Este ceva extrem de rar. Am reuşit să fac această operaţie minim invazivă. Deja au trecut 2 săptămâni de la operaţie şă mă simt mai bine decât mă simţeam înainte.
Rodney White, vicepreşedinte Asociaţiei Americane de Chirurgie Cardiovasculară: Cred că toată lumea înţelege că, atunci când ai o intervenţie complicată, deschizi cavitatea corpului şi asta înseamnă incizii mari şi răni care trebuie să se vindece. Cu chirurgia minim invazivă ai incizii mai mici.
Conf. univ. dr. Victor Costache: Reuşim să externăm pacienţii la 4 zile după intervenţie şi cu o integrare socioprofesională rapidă. Pot merge la serviciu. Are şi beneficii majore pe plan estetic. Durerile postoperatorii sunt mult mai mici şi rata de complicaţii mult redusă.
În România, statisticile sunt sumbre. Bolile cardiovasculare reprezintă cauza a 60 la sută dintre decesele înregistrate la noi în ţară. Prevenţia trebuie să rămână pe primul loc, spun specialiştii.
Dr. Mark Sakwa, chirurg Statele Unite: Oamenii ar trebui să renunţe la fumat, să aibă mai multă grijă de ei, să îşi controleze diabetul, să facă sport, să aibă grijă ce mănâncă, în special dacă au un istoric în familie cu boli cardiovasculare.
Congresul de chirurgie minim invazivă se află la a doua ediţie şi se va încheia sâmbătă.