Clădire de patrimoniu, în stare de degradare, uitată de autorități, în Constanța
După ce istoria cazinoului din Constanţa a arătat că a fost nevoie de ani buni de semnale de alarmă pentru ca legendara clădire să intre, abia recent, în proces de reabilitare, o altă construcţie emblematică pentru oraşul de la malul mării pare să întâmpine aceeaşi soartă.
De Redactia Observator la 28.01.2020, 11:14- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
După ce istoria cazinoului din Constanţa a arătat că a fost nevoie de ani buni de semnale de alarmă pentru ca legendara clădire să intre, abia recent, în proces de reabilitare, o altă construcţie emblematică pentru oraşul de la malul mării pare să întâmpine aceeaşi soartă.
Clădirea monument care adăposteşte Muzeul de Istorie Naţională şi de Arheologie din Piaţa Ovidiu devine încet, dar sigur, o altă victimă a sistemului greoi al licitaţiilor publice.
Se degradează pe zi ce trece, aşteptând o faţă nouă. Valoarea proiectului de reabilitare este de 20 de milioane de lei.
Consiliul Județean a deschis deja cea de-a doua procedură pentru restaurarea clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie. Asta după ce, în noiembrie 2019, prima licitație a fost anulată. Valoarea proiectului este de 20 de milioane de lei.
Bani europeni, câștigați de Consiliul Județean Constanța, care așteaptă sa îi direcționeze către firma care va realiza lucrările. La sfârșitul anului trecut, la prima licitație, s-a prezentat o singură fimă.
Horia Țuțuianu, președinte Consiliul Judeţean Constanţa: Anul trecut noi am dat drumul la licitaţie, s-a prezentat un ofertant, oferta nu a fost conformă şi comisia a respins această ofertă.
Data limită de depunere a noilor ofertelor este acum 17 februarie. Autoritățile speră, ca de această dată să fie cu noroc, pentru că altfel, clădirea de patrimoniu ar putea avea aparte de aceeaşi soartă pe care a avut-o Cazino-ul din oraş: degradarea avansată.
Horia Țuțuianu, președinte Consiliul Judeţean Constanţa: La ora actuală suntem în procedurile de licitaţie, aşteptăm ofertanţii şi cred că undeva luna viitoare vom avea un câştigător şi putem demara lucrările.
Între timp, clădirea simbol din centrul istoric al Constanţei riscă să devină un pericol atât pentru angajați, cât și pentru turiștii care îi trec zilnic pragul.
Sorin Marcel Colesniuc, Directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa: Cele mai mari probleme sunt la acoperiş. Când vântul este foarte puternic se întâmplă ca ţigle să zboare şi să pună în pericol cetăţenii care trec pe acolo. De asemenea subsolul este destul de afectat de umezeală.
Clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a fost construită în anul 1879 şi refăcută aproximativ 30 de ani mai târziu, în 1911. În prezent este unul dintre cele mai bogate muzee din România şi a doua instituţie de profil, ca mărime, după Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.
Localnică: Dacă s-ar investi bani ar putea arăta chiar foarte bine şi în interior s-ar putea face multe modificări pentru că în muzeu chiar sunt foarte multe lucruri pe care poţi să le vezi şi e păcat.
Cazinoul din Constanţa, clădirea emblemă a oraşului de la Marea Neagră, a intrat în reabilitare abia recent, după două decenii în care a ajuns o clădire-fantomă.
De-a lungul timpului, soarta sa a fost pasată între autorităţile centrale şi locale şi blocată de procesele greoaie de finanţare şi de atribuire a lucrărilor. Firma care se ocupă de restaurarea cazionului a reabilitat în trecut Ateneul Român, Palatul Regal şi Banca Naţională