Clădiri istorice din Bucureşti îşi caută noi proprietari
Comorile arhitecturale ale Capitalei sunt scoase la vânzare. Mai multe clădiri istorice, simboluri ale Bucureştiului, îşi caută noi proprietari. Cinematograful Scala şi Garajul Ciclop, ambele situate pe bulevardul Magheru, se vând cu 14 milioane de euro.
De Redactia Observator la 18.11.2019, 22:12Comorile arhitecturale ale Capitalei sunt scoase la vânzare. Mai multe clădiri istorice, simboluri ale Bucureştiului, îşi caută noi proprietari. Cinematograful Scala şi Garajul Ciclop, ambele situate pe bulevardul Magheru, se vând cu 14 milioane de euro. Cele două construcţii trebuie consolidate şi modernizate după reguli stricte - având în vedere că ambele sunt monumente istorice. Deocamdată, niciun investitor nu s-a arătat dispus să plătească, iar Primăria Capitalei nu exclude o eventuală achiziţie.
Retrocedat în 2016 şi închis în acelaşi an - blocul Scala, care a găzduit unul dintre cele mai cunoscute cinematografe din Capitală, e scos acum la vânzare de urmaşii familiei Bragadiru. Costă 4 milioane de euro.
Ştefan Dumitraşcu, arhitectul-şef al Bucureştiului: Puţină lume îşi dă seama şi de impactul financiar - impactul de business - pe care reamenajarea unor spaţii în inima Bucureştiului îl poate avea în mod pozitiv atât pentru investitor, cât şi pentru clădirile din jur
Lângă blocul ridicat în 1935, după planul celebrului arhitect Rudolf Frankel, un monument-simbol aşteaptă şi el să fie readus la viaţă. Garajul Ciclop, prima parcare supraetajată din ţară, şi prima construcţie din Europa cu sistem anti-seismic pe role, se vinde cu 10 milioane de euro.
Constantin Prisecaru, CEO companie consultanţă imobiliară: La Garajul Ciclop se poate da o funcţiune de hotel, de exemplu, dată fiind locaţia şi mărimea acestuia
Viitorul proprietar trebuie să ia în calcul şi reconsolidarea Garajului Ciclop. O reconsolidare serioasă şi extrem de greu de făcut, pentru că această clădire este lipită de altele.
În cazul celor două clădiri scoase la vânzare, atât Primăria Capitalei, cât şi Ministerul Culturii au prioritate, dar deocamdată nimeni nu şi-a arătat interesul. În schimb, municipalitatea a investit 25 de milioane de euro, pentru a-i reda fostului Hotel Bristol strălucirea de odinioară.
Ştefan Dumitraşcu, arhitectul-şef al Bucureştiului: Au un regim de protecţie, impus de statutul de monument atat al întregului bulevard, cât şi fiecare clădire în parte
Tot în aceeaşi zonă se vinde şi Palatul BCR. Monumentul istoric din Piaţa Universităţii este deja căutat de investitori din Orientul Mijlociu şi Europa. În prezent, în Bucureşti mai sunt 2.700 de clădiri istorice, dar, pe multe dintre ele, proprietarii intenţionează să le vândă.