Comisioanele băncilor, în creştere
Comisioanele bancare sunt atât de mari încât se văd şi de la BNR. Guvernatorul Mugur Isărescu a atras atenţia că, în sistemul bancar din România, taxele ar trebui scăzute
De Redactia Observator la 01.06.2015, 20:05Comisioanele bancare sunt atât de mari încât se văd şi de la BNR. Guvernatorul Mugur Isărescu a atras atenţia că, în sistemul bancar din România, taxele ar trebui scăzute
Peste 400 de lei încasează băncile pe an de la un singur deţinător de card care îşi retrage lunar bani din cont.
Pentru fiecare dechidere de cont, depozit, tranzacţie sau extragere, clientul unei bănci comerciale din România plăteşte lunar şi zeci de comisioane. Ele pot porni de la 0, 25 % şi ajung şi până la 1% din suma retrasă din cont la care se adaugă şi un comision flexibil, perceput de fiecare bancă în parte.
Iar aceste comisione încă exagerate sunt şi în atenţia guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, care a declarat că aceste sume sunt încă foarte mari la băncile din ţară, chiar dacă rata dobânzilor a scăzut semnificativ. Asta implică automat costuri tot mai mari pentru clienţi la fiecare operaţiune bancară şi un profit consistent pentru bănci.
Iar acelaşi lucru se întâmplă şi pentru retragerea de numerar de la bancomate. Dacă un client al unei bănci extrage de două ori pe lună câte 1000 de lei de la un alt bancomat decât cel la care are deschis contul, atunci banca ce îi va oferi aceste servicii va percepe un comision de 1% din valoarea sumei extrase, la care se adaugă şi un comision flexibil de 6 lei. Dacă va încerca să îşi interogheze soldul, acelaşi client va plăti în plus. În total, 3 operaţiuni bancare ajung să îl coste şi peste 400 de lei pe an.
Comisioanele percepute de băncile din România pentru operaţiuni sunt încă mari, iar acest lucru se simte mai acut în prezent, în condiţiile unor dobânzi mici, iar situaţia în care cetăţenii ies în pierdere dacă îşi ţin banii la bancă ar trebui evitată.