Compania de gaze, acuzată de ucidere din culpă în explozia de la Iaşi
După aproape trei ani de la explozia care a omorât doi oameni şi a rănit alţi 11 într-un bloc din Iaşi, ancheta prinde, în cele din urmă, contur. Compania de gaze a primit calitatea de suspect în dosar, pentru infracţiunile de distrugere şi ucidere din culpă.
De Redactia Observator la 11.05.2019, 11:57După aproape trei ani de la explozia care a omorât doi oameni şi a rănit alţi 11 într-un bloc din Iaşi, ancheta prinde, în cele din urmă, contur. Compania de gaze a primit calitatea de suspect în dosar, pentru infracţiunile de distrugere şi ucidere din culpă. Procurorii apreciază că angajaţii distribuitorului au făcut verificări în urma semnalelor de alarmă trase de locatari, dar compania nu a luat nicio măsură.
Pe 1 august 2016 o deflagraţie distrugea un bloc cu 15 apartamente din Copou, Iaşi. În urma exploziei au murit doi oameni, un profesor universitar și soția acestuia, fost cercetător.
Procurorii acuză compania de gaze de distrugere din culpă şi ucidere din culpă
Alte 11 persoane au fost rănite. După aproape trei ani, justiţia e cu un pas mai aproape de stabilirea vinovaţilor.
Mihaela Apostol, prim procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași: Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale conferind calitate de suspect societăţii sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere din culpă şi ucidere din culpă
În noaptea cu pricina, explozia a fost atât de puternică încât bucăţi din tencuiala blocului au fost aruncate la distanţă de câteva zeci de metri. Chiar și mașinile parcate în apropierea clădirii au fost distruse.
La momentul respectiv locatarii spuneau că tragedia ar fi putut fi evitată. Asta din cauza faptului că, în ultimele zile, ar fi simţit miros de gaz în scara blocului şi chiar ar fi anunţat autorităţile, însă spun că nu ar fi făcut nimeni nimic să prevină această situaţie.
Reprezentanţii companiei de gaze evită să discute despre situaţie
Şi anchetatorii consideră că furnizorul de gaz nu a luat măsuri pentru a preveni tragedia, în ciuda faptului că fusese alertat de locatari.
Mihaela Apostol, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași: În fapt, procurorul a reţinut că, deşi societatea în urma mai multor verificări efectuate de angajaţi ai acesteia a cunoscut faptul că pe Strada Teodor Văscăuţeanu nr 8 existau scurgeri de gaze naturale, nu a luat măsurile legale care se impuneau pentru stoparea acestora, împrejurare ce a condus la data de 1 august 2016 la o explozie la nivelul bl C2
Roxana Amariei, avocat locatari: În acest dosar se conturează vinovăţia acestei societăţi având în vedere că explozia din 1 august 2016 a fost cauzată de emanaţia de gaz natural datorată unor fisuri din reţeaua de distribuţie de gaze naturale, iar această activitate de administrare a reţelei de distribuţie este obiectul de activitate al societăţii
Compania de gaze susţine că, pentru moment, fiind un proces în derulare, nu se poate pronunţa, dar că a pus la dispoziţia anchetatorilor toate informaţiile solicitate. Competenţa stabilirii vinovăţiei aparţine magistraţilor.