O treime din companiile din România ar putea apela la șomajul tehnic, pe perioada stării de urgență
Criza medicală e dublată peste tot în lume de panica economică. În România, 55 de mii de români au fost daţi afară numai în ultimele zile, iar alţi aproape 900 de mii au contractele suspendate. Toţi sunt angajaţi la privat, dar tot mai multe voci vorbesc de tăieri și concedieri și la stat.
De Andra Mitu la 02.04.2020, 22:35- O treime din companiile din România ar putea apela la șomajul tehnic
- Sute de mii de contracte de muncă au fost deja suspendate
Criza medicală e dublată peste tot în lume de panica economică. În România, 55 de mii de români au fost daţi afară numai în ultimele zile, iar alţi aproape 900 de mii au contractele suspendate. Toţi sunt angajaţi la privat, dar tot mai multe voci vorbesc de tăieri și concedieri și la stat.
Coronavirusul a infectat economia ţării. Rând pe rând, patronii îşi închid afacerile. Dacă în urmă cu nici două săptămâni erau 200.000 de contracte de muncă suspendate, în următoarele şase zile, numărul lor aproape că s-a triplat. Iar în spatele cifrelor stau oamenii care au rămas acasă.
De ieri până azi încă 70 de mii de români au contractele suspendate. Alţi 55.000 au fost concediaţi în ultimele două zile! Cei care şi-au piedut joburile nu vor primi niciun ajutor de la stat!
Saul Pop, persoană fizică autorizată: Cererea pentru șomaj tehnic trebuie trimisă la Bistrița și, din câte vedem, Bistrița nu are semnătura așa că suntem nevoiți să descărcăm cererea de pe site să o completăm. Pe lângă nume, prenume, avem nevoie de datele de înregistrare. Şi avem o listă de acte care trebuie ataşate. Data, numele în clar şi semnătura.
Cererile pentru şomajul tehnic se depun pe bandă rulantă în aceste zile: patroni pentru angajați, dar şi perosane fizice autorizate sau cei cu profesii liberale. Statul le plăteşte 75 la sută din salariul mediu pe economie. Cel mult 2.300 de lei.
Saul lucrează de doi ani în industria foto. Criza i-a afectat serios veniturile.
Saul Pop, persoană fizică autorizată: Fotografia este cu și despre oameni, mai ales fotografia de eveniment. Și toate restricțiile impuse nu fac altceva decât să ne oprească cu totul orice eveniment. Am avut o colaborare pentru a preda fotografie. Din păcate și pe partea de predare, tot ce înseamnă adunări de oameni, toate acțiunile au fost suspendate.
Andra Mitu, reporter Observator: Efectul crizei este de domino și afectează tot mai multe domenii. Cele mai recente statistici arată că 30 la sută dintre companiile din România vor apela la șomajul tehnic. Sunt însă multe firme care încearcă să evite acest lucruu și au găsit alternative. Una dintre ele – munca de acasă.
Victor Picu, președintele ANOFM: Estimările sunt că pe toată perioada de urgenţă să ajungă la un milion.
Un milion de angajaţi în şomaj tehnic ar putea costa statul în jur de patru miliarde de lei. Pe lună.
Ionel Dancă, purtător de cuvânt al Guvernului: Noi facem demersuri și purtăm discuții cu Comisia Europeană ca o mare parte din această sumă sau o bună parte din această sumă să poată fi decontată din fonduri europene.
Coronavirusul a lovit puternic mai multe industrii: turismul, comerţul şi confecţiile.
Victor Picu, președintele ANOFM: Autoritatea pentru Digitalizarea României o să pună la dispoziţie o platformă – se va va numi aici.gov.ro. Pe această platformă se va lucra mai ușor.
Lidia Neacșu, antreprenor: Din punctul de vedere al angajatului, salariul lui poate fi cu 25 la sută mai mic. Ceea ce poate reprezenta o rată la bancă. Înseamnă dificultăți, dificultăți personale, familie etc.
Sunt însă antreprenori care luptă să reziste pe piaţă.
Lidia Neacsu, antreprenor: Eu refuz să renunț. Eu, personal, pentru că am o firmă de training și consultanță. Mi s-au anulat toate evenimentele, refuz să intru în șomaj și să nu merg mai departe cu businessul.
Adrian Negrescu, consultant economic: Mulți dintre antreprenori au ales să nu își trimită oamenii în șomaj tehnic și să încerce să îşi reconfigureze afacerile. În acest moment, pe internet vedem foarte multe iniţiative atât în sectorul agricol, cât și în sectorul serviciilor, în sectorul de transport, în sectorul IT&C, în sectorul comerțului.
Şomajul tehnic se acordă doar pentru perioada stării de urgență.