Concediu plătit pentru divorţ. Românii care se despart ar putea beneficia de câteva zile libere
Divorţul s-ar putea încheia şi cu trei zile libere. Un proiect de lege ar putea veni în sprijinul celor care suferă după separare: concediul de trei zile. Chiar un deputat divorţat a venit cu propunerea pe care a depus-o deja la Parlament.
De Redactia Observator la 11.10.2018, 21:39Divorţul s-ar putea încheia şi cu trei zile libere. Un proiect de lege ar putea veni în sprijinul celor care suferă după separare: concediul de trei zile. Chiar un deputat divorţat a venit cu propunerea pe care a depus-o deja la Parlament. Psihologii sunt de părere că această măsură ar putea avea efecte pozitive.
Dacă în urmă cu 30 de ani, rar se pronunţa cuvântul divorţ, statisticile oficiale arată acum o altă realitate. Una din patru căsnicii se termină cu separarea partenerilor. Iar în urma unui astfel de eveniment sunt afectaţi anual 60 de mii de adulţi şi 17.500 de copii.
Gabriela Minescu - psiholog: Divorţul ca şi moartea unui partener de viaţă reprezintă o situaţie cu consecinţe pe termen lung asupra sănătăţii. Este considerat ca fiind una dintre cauzele principale de stres.
De acceaşi părere este şi deputatul care vrea să treacă prin Parlament legea concediului pentru divorţ. Acesta consideră că cele trei zile libere trebuie acordate fără să fie afectat concediul de odihnă pentru că divorţul, la fel ca moartea, naşterea sau căsătoria, reprezintă un eveniment familial deosebit.
Gabriela Minescu - psiholog: Aceste modalităţi prin care oamenii îşi revin reprezintă uneori statul acasă, întâlniri cu prietenii, discuţii în urma divorţului care să reducă starea de anxietate sau de stres a celui implicat în divorţ, e posibil ca această măsură să aibă efecte pozitive.
Trei zile nu ar fi însă suficiente. O spun notarii care atrag atenţia că divorţul amiabil se încheie în 30 de zile.
Ana Stan - notar: După o lună probabil trebuie să plece şi într-un concediu de relaxare să uite de greutatea celor 30 de zile.
Pe lângă concediul de odihnă plătit, salariaţii mai beneficiază de cinci zile libere pentru căsătorie sau naşterea unui copil, trei zile pentru decesul soţului, copilului, părinţilor sau socrilor sau o zi în cazul decesului bunicilor sau fraţilor.