Un consultant financiar din Olt a renunțat la job pentru a crește capre
Dacă îți iubești munca, fiecare zi petrecută la serviciu este o adevărată binecuvântare - spune o vorbă plină de înțelepciune. În județul Olt, un agricultor este dovada vie că pentru a reuși în ceea ce faci, ai nevoie în primul rând de pasiune. A renunțat la consultanță și s-a apucat serios să crească animale, iar lactatele produse în ferma lui de capre sunt la mare căutare.
De Cristina Oprea la 05.06.2020, 22:35- Fermierul vinde laptele de capră cu șase lei kilogramul.
- Fermierul se ocupă inclusiv de livrarea produselor.
Pe Emil Dobre l-am găsit în câmp, printre cele 400 de căprițe pe care le îngrijește de mai bine de un deceniu. Era anul 2008 când bărbatul a decis să-şi schimbe viaţa cu totul. A lăsat viaţa la oraş şi jobul în consultanţă financiară pentru a deveni fermier.
O meserie pe care a învăţat-o din familie şi pe care a iubit-o încă din copilărie. Acum, face brânzeturi, chefir şi iaurt, produse atât de căutate încât clienţii au ajuns să se înscrie pe liste de aşteptare. Chiar el livreză comenzile.
Emil Dobre, fermier: Nu în piețe, livrare directă. Grup de WhatsApp am făcut, am făcut împreună cu un coleg, primim comenzile pe WhatsApp și noi mergem duminica și le onorăm.
Pentru Emil, fiecare zi începe la 5 dimineața și se încheie pe înserat. Munca nu e ușoară, dar e frumoasă, ne spune fermierul de 41 de ani care produce aproape o tonă de lactate în fiecare lună. Știe deja toate secretele celor mai savuroase preparate.
Emil Dobre, fermier: Forma, eu am decis sa fie sădila pentru că îi dă un aspect şi mai aparte decât cubul la clintă și un gust mai bun. În ce sens un gust mai bun? Rămâne grăsimea în brânză.
Telemeaua simplă și chefirul sunt preferatele clienților, însă și specialitățile produse aici și-au făcut loc în meniurile mai sofisticate. Telemeaua cu mărar sau chimen sunt din ce în ce mai apreciate.
Nu doar apreciate, ci şi sănătoase. Laptele de capră, de exemplu, este considerat un elixir al tinereţii.
Diana Stuparu, medic nutriţionist: E mai bogat în anumite minerale cum ar fi seleniu, care stimulează imunitatea, fierul se absoarbe mai bine, prin asta ajutând la prevenirea anemiei. Iar clienții sunt învăţaţi să facă şi diferența între un produs autentic și unul lipsit de proprietăți.
Emil Dobre, fermier: Dacă paharul rămâne murdar de lapte, atunci ne dăm seama că produsul, în speță chefirul sau iaurtul, este natural.
Emil vinde un kilogram de lapte de capră cu 6 lei, iar brânzeturile pornesc de la 30 de lei kilogramul. Sunt preţuri mai mici chiar şi cu cinci lei faţă de cele din magazine.