Cel puţin şapte copii sunt abuzaţi zilnic, în mediul online, în România
Copiii rămân victimele inocente ale internetului. Mii de minori sunt abuzaţi online în fiecare an. Mulţi, înainte să împlinească zece ani. Şi numai 10% dintre agresori sunt prinşi şi pedepsiţi. Iată cum vă puteţi proteja copiii de pericolele lumii virtuale.
De Andreea Milea la 18.02.2020, 22:24- Cel puţin şapte copii sunt abuzaţi zilnic, în mediul online, în România
- Părinţii au câteva variante pentru a-i proteja pe aceştia de probleme
Copiii rămân victimele inocente ale internetului. Mii de minori sunt abuzaţi online în fiecare an. Mulţi, înainte să împlinească zece ani. Şi numai 10% dintre agresori sunt prinşi şi pedepsiţi. Iată cum vă puteţi proteja copiii de pericolele lumii virtuale.
Iulian are 19 ani. A avut acces la internet din clasa întâi. La 14 ani, a fost victima unui abuz în mediul virtual. Abia acum poate vorbi deschis despre experienţa traumatizantă.
Iulian, victimă a abuzului online: M-am confruntat cu situaţii în care diferiţi utilizatori încercau să mă intimideze, să-mi aducă injurii. Am primit şi eu, la rândul meu, mesaje răutăcioase
E un abuz prin care trec zilnic cel puţin şapte copii din România. De la intimidare la abuzuri mult mai grave nu-i decât un click.
Anul trecut au fost raportate către organizaţia Salvaţi Copiii mai bine de 2.700 de cazuri de abuz. Dintre acestea, peste 1.500 erau cazuri de abuz sexual asupra minorilor, adică mai mult de 50% din totalul raportărilor. Cele mai multe dintre victime nu au împlinit încă 10 ani.
Şi nu ştiu cum să ceară ajutor de la păriniţi. De teamă, de ruşine, copiii se izolează de familie şi uneori chiar de prieteni.
Teodora Stoica, reprezentant Salvaţi Copiii: Dacă abuzul se repetă, copiii sunt expuşi la diverse traume în mediul online. Vedem schimbări de comportament care ţin de anxietate, de depresie. Am avut şi situaţii în care un minor ne-a raportat că era în pragul suicidului
Foarte puţini abuzatori sunt prinşi şi pedepsiţi. Mai ales că mulţi părinţi renunţă să depună plângere.
Adrian Cuculis, avocat: Până când poliţia face ancheta necesară, copilul poate să treacă prin nişte traume, copilul poate să fie hărţuit în continuare. Rămân cazuri în statistici cu autori necunoscuţi
Bogdan Ghebaur, reprezentant Poliţia Română: În 2019 au fost soluţionate 277 de dosare penale de pornografie infantilă în care sunt cercetate 296 de persoane. Colegii mei au vizionat peste 20 de milioane de materiale foto şi video
Soluţiile sunt în mâinile părinţilor. Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi pe internet sau folosiţi o aplicaţie de control parental, vă sfătuiesc specialiştii.
Bogdan Botezatu, director de cercetare: Zilele de astăzi copiii petrec foarte mult timp pe internet şi sunt mult mai avansaţi decât părinţii. Vor şti cum să îi păcălească pe aceştia atunci când vor să navigheze în afara orelor de program sau să treacă de restricţiile impuse de părinţi
Astfel de aplicaţii pot monitoriza conversaţiile copiilor de la distanţă şi pot recunoaşte, cu ajutorul inteligenţei artificiale, dacă minorul este antrenat într-o discuţie periculoasă.