Copiii, printre cei mai afectați de lunile petrecute în izolare
Vrem mai mult timp în familie. Asta îşi spuneau părinţii şi copiii înainte ca pandemia să-i închidă în case împreună. Izolarea a fost un test neaşteptat şi-o lecţie de răbdare şi de acceptare. Iar după două luni în care au stat departe de prieteni, copiii visează şi ei la ziua în care vor fi liberi.
De Redactia Observator la 13.05.2020, 22:35- Timpul mai mare petrecut împreună de părinți și copii a dus la anumite conflicte.
- În majoritatea timpului, părinții și copiii s-au bucurat de mai multe situații naturale.
Diana are 7 ani, împliniți în ultima zi de libertate, la mijloc de martie. De la început, ea a înțeles perfect ce se întâmplă în jurul ei și ce motiv a închis-o în casă atâta vreme și atât de brusc.
Diana Moruș: Știu că stau în casă pentru că e coronavirus și e periculos pentru oameni. Eu mai zic uneori că are multe coarne și de asta nu ies afară.
Supărată că ea a înțeles, că ea se sacrifică, dar vecinii nu, a hotărât să-și facă dreptate și să dea în același timp un exemplu adulților care încălcau regulile.
Diana Moruș: S-a trezit mama că eram la balcon, cu geamul deschis, și am pornit o pușcă. Era și coronavirus atunci și când vedeam un om că trece pe stradă, porneam pușca ca să plece în casă, să nu mai stea afară.
Cea mai mare frustrare pe care a simțit-o Diana a fost aceea că mama și tata nu au răspuns prezent la fiecare invitație a ei de a se juca, oră de oră.
E o problemă cu care s-au confruntat majoritatea familiilor, spune Otilia Mantelers, specialist în parenting. Cum să împarți corect timpul de serviciu, de grija casei, de joacă, de îmbrățișare a propriilor copii.
Otilia Mantelers, specialist în parenting: Atunci când copiii noștri ne văd acasă, ei au o așteptare implicită că dacă noi stăm acasă, avem timp de ei și atunci asta a fost cumva provocarea pentru majoritatea părinților.
Și nu de foarte multe ori asta a dus la conflicte.
Otilia Mantelers, specialist în parenting: Eu am văzut mult mai clar ce fac eu rău cu copiii mei și ce efecte are asupra lor lucrul acesta. E o perioadă grea care aduce la suprafață greul din noi.
Diana Moruș: Odată am pictat eu pe perete tabloul familiei, dar tata a văzut că am murdărit din greșeală și parchetul și mi-a spus că dacă nu pot să curăț tot parchetul o să îmi ia toți banii ca să ia alt parchet și asta m-a făcut să mă supăr atât de tare încât am făcut o cădere nervoasă și supărată și m-am închis în camera mea.
Așa au învățat în această perioadă copiii despre părinți, părinții despre copii. Au ajuns să se înțeleagă unii pe alții, să fie martori mai conștienți ai momentelor de bucurie, dar și de cădere.
Bianca Moruș, mama Dianei: Mie mi se pare că noi ne-am întors un pic la bază. Cei care am trăit înainte de Revoluție cu puțin și apreciam mult mai mult lucrurile naturale, timpul petrecut împreună.
Un timp de care copiii îşi vor aminti cândva ca de o vacanţă în vremea pandemiei.