Locuitorii din Corbeanca, protest împotriva construirii Autostrăzii Zero
Autostrada Zero, proiectul care ar putea scăpa şoferii de chinul de pe centura Capitalei, stârneşte revoltă şi controverse. În comuna Corbeanca, oamenii se plâng că şoseaua de mare viteză va trece chiar pe lângă casele lor. Şi nu va aduce doar poluare şi zgomot, ci şi defrişări masive.
De Greta Neagu la 04.03.2020, 21:22- Locuitorii din Corbeanca protestează împotriva construirii Autostrăzii Zero
- Oamenii acuză că viaţa lor va fi afectată semnificativ de această lucrare
Autostrada Zero, proiectul care ar putea scăpa şoferii de chinul de pe centura Capitalei, stârneşte revoltă şi controverse. În comuna Corbeanca, oamenii se plâng că şoseaua de mare viteză va trece chiar pe lângă casele lor. Şi nu va aduce doar poluare şi zgomot, ci şi defrişări masive. Autorităţile au emis autorizaţii de construcţie pe bandă rulantă în zonă, deşi ştiau de existenţa proiectului încă de acum 10 ani.
Suntem pe centura Capitalei. Un coşmar pentru şoferi, un drum neimportant pentru autorităţi. Deşi în 30 de ani au reuşit să modernizeze doar câţiva kilometri, autorităţile ne promit acum o altă minune: Autostrada Zero.
Şoseaua de mare viteză ar trebui să fie gata peste trei ani, când va avea aproape 100 de kilometri şi va putea prelua o parte din traficul care sufocă acum oraşul. Şefii din Transporturi spun că există şanse să vedem primele lucrări pe teren chiar din acest an.
Lucian Bode, ministrul Transporturilor: Pe sud sunt cele trei contracte. Aici noi suntem în dialog cu cei doi constructori, pentru că un constructor are două loturi, celălalt constructor are un lot. Să dăm autorizaţia de construire pentru a demara lucrările pe sud
Paul Dorneanu, specialist în infrastructură: Anul acesta cu siguranţă ar trebui să înceapă lucrările. S-ar putea să vedem chiar în următoarele luni primele utilaje pe şantier, imediat ce se termină cu proiectul tehnic
Autostrada Zero a generat deja revoltă. În Corbeanca, una dintre cele mai dezvoltate localităţi de lângă Capitală, oamenii au făcut o petiţie către autorităţi, îngrijoraţi că proiectul le va schimba viaţa.
Greta Bogdan, reporter Observator: Chiar prin acest punct va trece Autostrada Zero. Mai exact, partea de nord a şoselei de mare viteză care va despărţi localitatea Corbeanca în două. În spatele meu va exista un pasaj, iar la mai puţin de 100 de metri de acestea sunt câteva construcţii. Oamenii spun că, printre altele, vor fi afectaţi şi de zgomot. Pentru a-i proteja, autorităţile ar trebui să instaleze şi panouri fonoabsorbante
Corina Petcu, locuitor Corbeanca: Noi, personal, nu am ştiut decât după ce am cumpărat terenul. Normal era să ne spună cineva din Primărie: "Oameni buni, când aţi cumpărat trebuia să ţineţi cont de faptul că se va construi până la urmă- nu se ştia când- această centură"
Doar că şefii din Primărie se ascund când vine vorba de explicaţii.
"Cine le-a dat autorizaţie de construcţie având în vedere că proiectul e mai vechi? Aici este de discutat. Vedem, nu ştiu exact. Când s-au dat autorizaţiile de construcţie? Păi s-au dat după 2008".
Corina Petcu, locuitor Corbeanca: Noi ne-am mutat aici pentru linişte, pentru natură, pentru copacii pe care îi vedeţi, pentru aceste păduri care sunt plămânul viu al Capitalei
Sorin Scarlat, director CNAIR: Problema cu cetăţenii din Corbeanca e o problemă care a fost studiată în cadrul acordului de mediu. Se vor amplasa panouri fonoabsorbante, vor fi elemente care să protejeze şi să aibă o viaţă decentă în continuare
Pentru desfăşurarea lucrărilor, autorităţile vor defrişa şi o parte din pădurea din zonă. În total, Autostrada Zero va costa 750 de milioane de lei. Banii vor veni din fonduri europene, spun cei din Transporturi.