Cozonac ca-n vremea bunicii
Nu miroase a sărbătoare în casă dacă nu miroase şi a cozonac. Iar cozonaci ca la tanti Maria, în tot Sibiul nu găseşti. E greu să frământe zeci de kilograme de aluat cu mâna, dar nu se abate sub niciun chip de la reţeta din caietul bunicii. Iar ce iese din mâinile ei are mare succes. Mai ales că cele mai multe ingrediente sunt produse în ograda proprie. Bătrânele familiei o ajută pe Maria să nu dea greş, iar ea respectă cu sfinţenie sfaturile lor.
De Redactia Observator la 20.12.2016, 21:33- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Nu miroase a sărbătoare în casă dacă nu miroase şi a cozonac. Iar cozonaci ca la tanti Maria, în tot Sibiul nu găseşti. E greu să frământe zeci de kilograme de aluat cu mâna, dar nu se abate sub niciun chip de la reţeta din caietul bunicii. Iar ce iese din mâinile ei are mare succes. Mai ales că cele mai multe ingrediente sunt produse în ograda proprie. Bătrânele familiei o ajută pe Maria să nu dea greş, iar ea respectă cu sfinţenie sfaturile lor.
Maria abia îşi mai vede capul de atâta muncă. Vin comenzi peste comenzi în prag de Sărbători şi s-a trezit cu noaptea-n cap. Are de frământat aluat pentru 150 de cozonaci, numai astăzi. Cu mâna, pentru că nu are de gând să cumpere malaxor. N-ar mai fi cozonac tradiţional.
Reţeta este veche, din moşi strămoşi. Şi a dat de ea în caietul bunicii. O urmează pas cu pas şi este foarte atentă la tot ce pune.
Cumpără doar ceea ce nu poate produce. Zahăr, esenţe, stafide. Ingredientul minune îl ştiu însă bătrânele. În dreapta, stă mama Rafila, iar în stânga, tanti Paraschiva.
Pe vremuri, cozonacul era cam singura prăjitură de pe masa de Crăciun. Aşa că femeile ştiu toate trucurile. De la cum să învelească aluatul cu ştergare când îl lasă să crească şi până la cât de încins trebuie să fie cuptorul. Bărbaţii bagă lemne în vatră.
După o oră, cozonacul e gata. Ce nu e la comandă se vinde la Piaţa Ţărănească Transilvania.
Astăzi a fost ultima zi când s-a copt celebrul colac de Sântimbru.
Vestitul cozonac, produs de brutăria din Alba, e căutat de lume din toate colţurile ţării, iar zilele astea s-au copt cam 2.000 de bucăţi.