Crescut în centrele de plasament, are grijă de tinerii supradotaţi
Un tânăr crescut în centrele de plasament o viaţă întreagă ne oferă un exemplu minunat de omenie. Bărbatul are în grijă 50 de copii, mulţi cu o inteligenţă peste medie. Pe toţi îi ajută să îşi descopere pasiunile. Asta pentru că la rândul lui a fost sprijinit de alţii să îşi găsească drumul.
De Redactia Observator la 29.04.2019, 17:17Un tânăr crescut în centrele de plasament o viaţă întreagă ne oferă un exemplu minunat de omenie. Bărbatul are în grijă 50 de copii, mulţi dintre ei cu o inteligenţă peste medie. Pe toţi îi ajută să îşi descopere pasiunile. Asta pentru că la rândul lui a fost sprijinit de alţii să îşi găsească drumul în viaţă.
Lajos Kristof, mentor: Care este visul tău? La şcoală nu îi întreabă nimeni asta. De la întrebările astea pleacă descoperirea talentelor. Toţi copiii au un talent, important este să îl scoţi la suprafaţă. Ca părinte este foarte important să ai încredere în el, în primul rând să îl întrebe ce îi place să facă pentru că în momentul în care el îşi descoperă o pasiune, pasiunea aceea devine talent
Lajos Kristof are în grijă 50 de copii
Lajos se ocupă de copii. Mai exact, îi ajută să se dezvolte, să îşi dezvolte pasiunile şi, mai ales, să descopere ce le place.
Are în grijă peste 50 de copii, dar nu toţi sunt supradotaţi. Unii dintre ei provin din centrele de plasament. Toţi au nevoie de îndrumare.
Aşa a descoperit Lajos că există teste psihologice care pot determina personalitatea copilului, copiii talentaţi dorm mai puţin decât alţi bebeluşi, iar din clipa în care pot vorbi, aceştia au multe întrebări şi păreri ferme.
Lajos Kristof, mentor: Ei sunt capabili să îşi scoată la suprafaţă abilităţile, dar trebuie să aibă mediul lor, timpul lor şi să le dai şansă. Părinţii nu ar trebui să urmărească nişte caracteristici, ci ar trebui să îi lase într-un mediu liber, într-un mediu în care să nu li se pună limite. Toţi copiii sunt geniali. Un copil supradotat este un copil normal, este creativ, are simţul justiţiei, este hiperactiv, nu are răbdare să asculte pentru că prinde din zbor, are o intuiţie înaltă şi sunt foarte curioşi. Sunt copiii "de ce" care pun întrebări şi mai e încă ceva. Aceşti copii cu abilităţi înalte au idealuri
Lajos Kristof, mentor: Valorificându-şi pasiunea, ei îşi dezvoltă abilităţile pe domeniul de interes. De exemplu, îmi place matematica. Bun, hai să găsim un mentor. Nu trebuie să fie profesor de matematică, un inginer, economist, student. Hai să vedem dacă găsim pe cineva care să se ocupe de abilităţile tale
Mentorul recomandă ca cei mici să fie înscrişi în grupuri de la 2 ani
Specialiştii recomandă ca cel mic să fie înscris încă de la o vârstă fragedă la activităti diverse.
Chiar de la 2 ani poate fi înscris în cluburi unde se poate face o selecţie.
În România, copiii supradotaţi se pierd din cauza faptului că părinţii nu îi testează.
Cândva, chiar Lajos a fost unul dintre copiii antrenaţi să devină cineva. A fost descoperit chiar de către profesrul Florian Colceag, antrenorul de genii.
Lajos Kristof, mentor: M-a determinat să fac o schimbare şi în educaţie şi în domeniul social începând de la povestea mea. Faptul că eu am crescut singur pe lume, am fost abandonat în centrele de plasament, bătut, înfometat şi toate cele, nu am avut niciun sprijin, nu am avut pe nimeni care să mă asculte. Nu a avut nimeni răbdare cu mine, nu mi-a spus eşti talentat, eşti deosebit, ai abilităţi, poţi să faci ceva. Asta până când l-am întâlnit pe profesorul Florian Colceag
Lajos Kristof, descoperit de Florian Colceag, antrenorul de genii
De altfel, profesorul Colceag a fost cel care l-a făcut să se îndrepte către mentorat. Mai departe, totul a decurs firesc.
Lajos Kristof, mentor: Centrul ăsta de mentorat este un mediu unde copiii se simt iubiţi şi respectaţi, mediu în care ei îşi pot dedica timpul într-un mod plăcut, într-un mod distractiv. Copiii vin şi discută cu noi despre relaţiile lor din familie, din şcoală, de la egal la egal. În momentul în care eşti aici în centru nu mai există bariere profesor elev, nu mai există bariere şef şi grup, ci toată lumea lucrează
Şi, dacă nu ştiaţi, România este ţara copiilor supradotaţi. De fapt, 1 din 4 copii are coeficientul de inteligenţă peste 130.
Dar foarte puţini sunt descoperiţi şi la fel de puţini ajung să lucreze în domeniul pentru care sunt potriviţi.