Crește îngrijorător numărul de copii internați cu infectări cu noul coronavirus
La aproape trei săptămâni de la începerea şcolii, numărul copiilor infectaţi cu coronavirus este în creştere. Paturile disponibile pentru cei mici în spitalele din ţară, dar şi din Capitală, se împuţinează. Ministerul Sănătăţii anunţă că, în ultima săptămână, doar în Capitală, aproape 160 de copii au fost testaţi pozitiv. În plus, la Spitalul Victor Gomoiu un adolescent este deja internat la Terapie Intensivă.
De Redactia Observator la 02.10.2020, 22:27- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Fenomenul este pus pe seama începutului de an școlar.
- Locurile din spitale, pentru copii infectați cu noul coronavirus, sunt tot mai puține.
Miercuri, la Spitalul clinic de copii Victor Gomoiu din Capitală a ajuns un adolescent de 17 ani cu simptome covid. Medicii au stabilit că suferă de un sindrom asociat cu SARS-CoV2.
Practic, în loc să lupte cu virusul, celulele corpului i-au atacat organele. Băiatul este la Terapie Intensivă. Testele au arătat că băiatul are anticorpi, dovadă că a fost cândva infectat.
Diana Ionescu, director medical Spitalul Gomoiu: Este un copil de 17 ani care a venit la spital la noi, în Gardă, de miercuri cu febră, cu mialgii, cu cefalee, cu stare generală alterată. Toate organele inflamate. El este în ATI, este într-o stare generală satisfăcătoare. E dependent de oxigen, la flux mic.
Este doar unul dintre elevii din Bucureşti care au fost sau sunt infectaţi cu covid.
În doar șapte zile, 15 elevi de la șapte şcoli şi grădiniţe din Bucureşti au fost depistaţi cu coronavirus. Unul dintre ei are doar trei ani şi jumătate. Doi dintre ei sunt internaţi, iar restul au simptome uşoare şi sunt trataţi de acasă.
Însă nu sunt toţi.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Avem 158 de copii care sunt infectaţi şi 73 de cadre didactice şi nedidactatice. Sunt 276 de copii între 0-9 ani și 597 copii între 10-19 ani, în perioada 21-29 septembrie. Menţionez că toată această ultimă perioadă poate fi pusă în legătură cu activitatea şcolară.
În timp ce ministrul Sănătăţii leagă numărul mare de cazuri de şcoală, Executivul neagă.
Ludovic Orban, premierul României: Din punctul meu de vedere copiii sunt în siguranţă la şcoală, pentru că sunt cu cadrele didactice, care au obligaţia să asigure respectarea regulilor de protejare a sănătăţii şi, dacă există îmbolnăviri, probabilitatea ca acestea să fie la şcoală nu este foarte mare.
Medicii spun că cel mai periculos este drumul spre şi dinspre şcoală.
Mihai Craiu, medic pediatru: Da, are legătură cu începerea şcolii, dar este un fenomen normal. În toate ţările în care s-a deschis şcoala, acum sau mai de mult, s-a observat o creştere a numărului de cazuri. În cazul în care se respectă regulile, vor apărea cazuri sporadice în aşa fel încât să se poată manageria.
La Institutul Victor Babeş, secţia de pediatrie pentru copiii infectaţi cu covid este aproape plină.
Simin Florescu, director medical Insitutul Victor Babeş: Sunt în permanenţă internaţi 30, 40. Unii sunt simptomatici, alţii sunt contacţi din familiile lor. Unii mai severi, alţii mai puţin severi.
Şi în ţară, spitalele COVID au început să primească din ce în ce mai mulţi copii.
Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș: Nu patologia pediatrică ne sperie, ci afluxul de pacienţi care continuă să vină. Zilele trecute am avut 10 copii internaţi, toţi asimptomatici. Sper să nu avem cazuri severe.
De la începutul pandemiei şi până acum, 3.200 de copii de până în 9 ani au fost infectaţi cu coronavirus. Alţii 5.200, cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani, au fost testaţi pozitiv. Procentul de mortalitate la copii este de sub 1%.