Antena LIVE

Patronii sunt nevoiţi să îşi închidă restaurantele, din cauza crizei de ospătari (Video)

În ultimul an, criza de ospătari s-a adâncit atât de tare încât unii patroni de restaurante ajung la soluţii extreme. Şi-au închis afacerile, după ce s-au trezit cu angajaţii plecaţi peste noapte. Mulţi alţii lucrează cu chelneri fără experienţă, care le impun propriile condiţii.

De la 10.06.2019, 20:39

În ultimul an, criza de ospătari s-a adâncit atât de tare încât unii patroni de restaurante ajung la soluţii extreme. Şi-au închis afacerile, după ce s-au trezit cu angajaţii plecaţi peste noapte. Mulţi alţii lucrează cu chelneri fără experienţă, care le impun propriile condiţii.

Anul şi ospătarii. Cu asta se confruntă majoritatea patronilor din Centrul Vechi al Capitalei, care au împânzit cu anunţuri site-urile de angajare. Puţini sună, iar cei care o fac nu mai vin la interviu. Constantin spune că, mai ales vara, criza forţei de muncă se adânceşte.

Constantin Oprea - manager restaurant: Unul doi dacă au rămas. În fiecare an, am alţii. Marea majoritate pleacă afară, pe vase de croazieră sau în străinătate, unde salariile sunt altfel.

Şi Alexandra vrea să îşi facă meseria în altă ţară. A terminat Facultatea de Turism, a lucrat un an în Statele Unite şi după ce se va specializa ca barman, vrea să plece din nou în străinătate.

Alexandra: Am mai multe oportunităţi. De exemplu, am găsit acelaşi hotel la care am lucrat şi în America şi în altă ţară.

Veniturile nu sunt de neglijat nici în România. Un ospătar are salariul minim pe economie, însă îl poate dubla sau chiar tripla din bacşiş.

Nicola Odobescu - manager restaurant: Trebuie un pic cocoloşit clientul ca să iei tips. Nu doar îl serveşti, i-ai pus farfuria în faţă şi gata, trebuie să îţi lase tips.

Constantin Oprea - manager restaurant: Lumea vrea să stea acum în salarii, adică să aibă ceva sigur când vine rata, când vine chiria.

Pentru Cătălin, dezinteresul angajaţilor a însemnat pierderea afacerii. S-a întors din străinătate pentru a-şi deschide un restuarant de street food, pe model occidental. A stabilit totul dinainte dar a ratat un singur aspect: lipsa forţei de muncă.

Cătălin - antreprenor: Am zis că sigur găsim, oferim un salariu mai bun, oferim o mentalitate din străinătate. Dar, din păcate, nu am găsit. Şi, când o găseşti, e mai greu să o ţii.

De multe ori, a fost nevoit să ţină locul ospătarilor, care îşi luau liber în mijlocul zilei.

Cătălin - antreprenor: Singurul lor răspuns este: "Nu-ţi convine, eu plec!" Am închis restaurantul şi am plecat înapoi de unde am venit.

Criza ospătarilor vine la pachet şi cu o altă problemă: lipsa pregătirii.

Cristina van der Schaaf - fondator şcoală HORECA: Foarte rar ne sună cineva să vină să se înscrie la curs de ospătar, dar, din nefericire, nu reuşim să facem o grupă.

Lipsa angajaţilor calificaţi duce la scăderea calităţii serviciilor în restaurante, unde România deja se afla pe locul 14 din 20 de ţări analizate.

Ți-a plăcut acest articol?

social observator19 criza ospatari restaurant patroni afaceri
Întrebarea zilei
Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se...
CaTine
Publicat 30.04.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
Useit
Publicat 30.04.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Dua Lipa și Callum Turner s-au ținut de mână în timpul unei plimbări. Cei...
ZU
Publicat 30.04.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Halil Ibrahim Ceyhan impresionează pe scenă. Actorul nu renunță la visul său...
Happy
Publicat 26.04.2024
Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele
Medicool
Publicat 30.04.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024