Cum a fost posibil incidentul aviatic de la Câmpia Turzii, unde un Mig21 Lancer a avut probleme la aterizare
Incident aviatic, din fericire fără urmări grave, la baza militară de la Câmpia Turzii. Trenul de aterizare al unui avion de tip Mig21 Lancer a cedat la doar câteva secunde de la aterizare. Echipajul a scăpat teafăr, nu şi aeronava. Toate avioanele de acest tip au fost oprite la sol pentru verificări. Incidentul readuce în discuţie dotările Armatei române.
De Laurenţiu Rădulescu la 24.02.2021, 22:17- Incidentul aviatic a avut loc marți după-amiază, la finalul unui zbor de instrucţie, la Câmpia Turzii.
- Echipajul nu a fost rănit, și nici aeronava nu a înregistrat avarii majore.
Aeronava militară de tip Mig21 Lancer la dublă comandă se întorcea dintr-o misiune de antrenament. Avionul a aterizat pe pista bazei aeriene de la Câmpia Turzii aparent bine. Totul a decurs normal până în momentul în care trenul faţă de aterizare a cedat pur şi simplu. Roata s-a defectat iar aeronava s-a înclinat în faţă. Având o viteză mică, avionul nu a fost afectat serios.
Nu mai este de mult o surpriză că Mig21 Lancer este un avion care trebuia de mult lăsat la sol.
Avioanele de luptă ale României sunt învechite
Din 1994 şi până acum, 24 de aeronave s-au prăbuşit. Altele au probleme serioase la întreţinere iar ora de zbor a ajuns să coste din ce în ce mai mult din cauza asta.
Care ar fi soluţiile, înlocuirea cât mai rapidă a escadrilelor. Avem două de Mig21 Lancer, acum, undeva la 24 de avioane de acest gen.
În plus se adaugă alte 16 avioane de tip F16, încă unul urmând să ajungă în această primăvară. Dar nu toate F-urile sunt folosite în misiuni.
Este şi motivul pentru care, acum spaniolii ne apără spaţiul aerian.