Cum alegem corect ramele ochelarilor. Sfaturile specialiştilor
Pentru că ochelarii sunt purtaţi, de cele mai multe ori, ore întregi, trebuie să fie înainte de toate, comozi. Iar noi trebuie să fim atenţi la câteva detalii atunci când alegem rama.
De Redactia Observator la 18.09.2019, 14:19Pentru că ochelarii sunt purtaţi, de cele mai multe ori, ore întregi, trebuie să fie înainte de toate, comozi. Iar noi trebuie să fim atenţi la câteva detalii atunci când alegem rama.
Aceasta trebuie să fie cât mai uşoară şi să ne stea foarte bine după urechi. Un alt criteriu de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem ramele, este lugimea braţelor.
Irina Popa, optometrist: Trebuie să fie cât mai uşoară şi să ne stea foarte bine după urechi, primul test pe care putem să îl facem este să lăsăm capul în jos şi să zdruncinăm din cap de câteva ori. Dacă ochelarul are tendinţa să cadă, atunci trebuie reglat, dacă merge reglat. La osul nazal nu este destul de bine dezvoltat şi rama nu are susţinere. În momentul acela, optăm pentru o ramă care are pernuţe. Aceste pernuţe sunt regabile, dacă alegem de plastic, la nazal nu mai avem ce să mai facem, el este turnat.
Un alt criteriu de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem ramele, este lugimea braţelor.
Tiu Claudia, optometrist: În momentul în care punem rama pe faţă se testează să vedem dacă ne alunecă şi atunci putem să reglăm după urechi
Alese corect, ramele ne pot pune trăsăturile în valoare. Dar, dincolo de rolul estetic, trebuie să ne asigurăm că ele se potrivesc fizionomiei noastre
Irina Popa, optometrist: Avem câteva repere. De exemplu, pentru faţa rotundă nu alegem rame la fel de rotunde, alegem o formă dreptunghiulară. La fel cum se întâmplă la o faţă pătrată, dacă punem rame dreptunghiulare, înăsprim şi mai rău şi maxilarul iese şi mai mult în evidenţă.
Tocmai din acest motiv, pentru faţa cu formă pătrată, cele mai potrivite rame sunt cele rotunjite.
Claudia Tiu, optometrist: Faţa ovală, în general, e cea mai ofertantă, putem să punem orice gen de ramă, pătrat, rotund, ochi de pisică.
Irina Popa, optometrist: Pentru o faţă mai mică, la fel, căutăm o ramă mai îngustă, pentru o faţă mai mare, clar trebuie să avem o ramă care să nu ne strângă la tâmple.
Acum, că am stabilit cum alegem corect ramele, să trecem la alegeri mai dificile. Ce model şi ce culoare? Ramele în culori închise, cu elemente strălucitoare sunt la mare căutare.
La fel şi nuanţele de roşu, violet, turquoise şi verde. Asta pentru că ochelarii pot fi elementul cheie al unei ţinute şi pot transforma radical look-ul.
Claudia Tiu, optometrist: În general se caută ramele mari şi metal şi plastic, ochi de pisică
Dar şi domnii sunt atenţi la detalii.
Claudia Tiu, optometrist: Merg pe pătrat, sunt care preferă ramele pe fir, sau aleg ramele pe capsă, dacă nu vrem să schimbăm fizionomia alegem pe capsă, neavând contur nu se vede pe faţă.
Oţel inoxidabil, cobalt, titan sau plastic sunt doar câteva dintre materialele din care se pot confecţiona ramele. Şi, dacă la rochii, spre exemplu, avem întotdeauna regula "little black dress", în ceea ce priveşte ochelarii- nu există rame sau lentile potrivite tuturor.
Important este să-i alegem în funcţie de necesităţile noastre.