Cum arată casa Nanu Muscel din Piaţa Romană, redeschisă după zeci de ani în ruină. "Oamenii străzii dormeau aici"
După ani de procese şi scandaluri, casa Nanu Muscel, monument istoric din Piaţa Romană, s-a redeschis publicului. Academia de Studii Economice Bucureşti a terminat de renovat şi consolidat clădirea veche de peste 120 de ani care va găzdui acum muzeul facultăţii. În interiorul casei, "a crescut" şi un imobil de sticlă cu şapte etaje, care a stârnit numeroase controverse în ultimii ani.
De Andreea Milea la 04.04.2023, 17:45Vila Nanu Muscel străluceşte din nou în Piaţa Română. "Construită în 1890, casa Nanu Muscel se redeschide după zeci de ani în care a stat în paragină. Toată investiţia de aici, lucrările de consolidare şi reabilitare au costat peste 50 de milioane de lei", spune Andreea Milea, reporter Observator.
De la ruină, la bijuterie în 10 ani
De la ruină la bijuterie arhitecturală. Este transformarea prin care a trecut în ultimii 10 ani monumentul istoric din Piaţa Romană. "Oamenii străzii dormeau aici. Deci era într-o stare jalnică. Totul era dărâmat înăuntru, erau afectate coloanele şi toată partea de monument istoric a clădirii. În plus, demisolul era plin de moloz", povesteşte Pavel Năstase, fostul rector ASE.
"În urmă cu 123 de ani, aici a locuit Ion Nanu Muscel, fostul director al Spitalului Colţea. Acum, odată ce casa a fost renovată şi reabilitată, va deservi pe post de muzeu", adaugă Andreea Milea, reporter Observator. Muzeul care va găzdui galerii de artă. "Proiectul a fost început în anul 2010. S-a pornit de la o negociere cu proprietarul, de la 10 milioane de euro. Nu s-a întâmplat să se realizeze tranzacţia", a declarat Nicolae Istudor, rectorul ASE.
- Monument istoric în ruină din centrul Capitalei, transformat în clădire-hibrid. Reacţiile sunt împărţite
- Cum au reuşit autorităţile din Timiş să salveze un conac construit în urmă cu aproape 300 de ani. Fusese...
- Mesaj secret vechi de 70 de ani, găsit în zidurile Cazinoului Constanța. "Viaţa mea este în mâinile Domnului"
Istoricul casei Nanu Muscel
Doi ani mai târziu, casa a fost cumpărată de Academia de Studii Economice cu 3,8 milioane de euro, cu tot cu proiectul de construcţie aprobat de Primăria Sectorului 1. În 2015 au început lucrările de consolidare însă au fost întrerupte un an mai târziu după ce Ministerul Culturii a deschis un proces în instanţă. Instituţia a atacat atunci autorizaţia de construcţie pe motiv că, pentru acea zonă istorică, era nevoie de avizul Primăriei Capitalei. ASE Bucureşti a câştigat procesul aşa că şantierul a fost redeschis în 2020 cu alte costuri.
"În 2013, valoarea era undeva în jurul sumei de 40 milioane de lei. Astăzi, valoarea executată este undeva în jurul sumei de 55 de milioane de lei", spune Gigel Paraschiv, secretar de stat Ministerul Educaţiei.
ASE a construit o clădire din sticlă, cu 7 etaje, lângă monument
Lângă monumentul restaurat, ASE a construit o clădire din sticlă, cu 7 etaje acolo unde vor fi mutate unele birouri ale facultăţii. Soluția arhitecturală a stârnit reacţii aprinse: în timp ce unii spun că imobilul nou pune în umbră clădirea istorică, alții sunt încântaţi de cum se combină cele două stiluri. "Nu-mi place că au îmbinat noul cu vechiul. Nu incadrează cu ceea ce s-a făcut în spate", crede un bucureştean.
Academia de Studii Economice vrea să cumprere şi vila de lângă Casa Nanu Muscel.