Cum copiau la examenele online cei 45 de studenți de la Drept care riscă exmatricularea. S-au dat singuri de gol, pe WhatsApp
45 de studenţi ai Facultăţii de Drept din Bucureşti vor fi cel mai probabil exmatriculaţi pentru că au copiat. În timpul examenelor online, tinerii au intrat pe WhatsApp şi au rezolvat împreună subiectele. Ba chiar unii dintre ei au mers mai departe. În loc să fie văzuţi în direct cum rezolvă testele, încărcau înregistrări cu ei.
De Mădălina Iacob la 27.02.2021, 20:05- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Pentru a evita astfel de fraude, urmatoarea sesiune nu se va mai desfășura pe internet
Din cauza pandemiei, studenţii din primul an de facultate au susţinut examenele de acasă. Pentru că nu puteau vorbi, intrau pe un grup de pe platforma WhatsApp. Acolo, tinerii puneau întrebări şi rezolvau testele grilă împreună.
În tot acest timp, profesorii îi supravegheau şi video şi audio. Chiar şi asa, au fost păcăliţi. Înainte de examene, unii dintre ei au facut chiar şi videouri prin care îi instruiau pe ceilalţi cum pot copia online. Reţelele de socializare sunt pline de tutoriale care învaţă tinerii să simuleze că participă în direct, dar de fapt să ruleze o înregistrare de pe calculator.
Poate voi acum credeți că eu scriu și sunt atent la un test, dar de fapt eu nu fac nimic decât să copiez. Haideți să va arăt cum. În primul rând, trebuie să puneți telefonul pe orizontal și să luați un pix și o foaie și să va prefaceți că scrieți. Mai departe, magia se întâmplă pe calculator...
Decanul facultăţii a aflat despre înşelăciunile de la examene chiar de la unii tineri înscrişi în grupurile de WhatsApp pe care se discuta. După nouă ore de audieri şi discuţii, profesorii din Consiliul de Etică au votat în unanimitate - exmatricularea celor 45 de tineri vinovaţi.
Răzvan Dincă, decanul Facultății de Drept: Discursul că "nu am știut că încălcăm regulile" nu ţine, sigur au știut pentru că, pe de o parte, se instruiau reciproc cum să facă, inclusiv prin intermediul acelui filmuleţ, și rezultă din conversațiile lor că știau copiatul nu este permis. Sincer chiar și asta este o fraudă în sine.
Studenții consideră măsura nedreaptă și contraatacă
Reprezentanţii studenţilor spun că decizia nu este una corectă şi lasă să se înţeleagă faptul că profesorii au mai închis ochii cu ocazia altor examene.
Alexandrau Manda, reprezentant al studenților: Trebuie să nu ne mințim și să fim realiști că în sesiunea online este mult mai ușor să copiezi dacă nu există din partea profesorilor un interes de a opri acest lucru. Și prin asta mă refer ori la examene open book, cu cărțile pe masă, în care să faci sinteze sau examene orale.
Teodor Iancu, reprezentant al studenților: De PR sună foarte bine. Facultatea de Drept din București, cea mai prestigioasă facultate de Drept, centrul corectitudinii, nu tolerează niciun fel de fraudă. Sigur, că mesaj de PR e foarte bun. Ce s-a întâmplat acum din păcate nu are rol de prevenție, nici de reabilitare a acelor studenți.
Ba chiar alții acuză universitatea că pedepsele nu au fost niciodată la fel de dure în cazul profesorilor.
Horia Oniță, reprezentant al studenților: Acum câțiva ani am avut și încă avem în facultate un condamnat definitiv profesor, iar consiliul facultății nu i-a cerut demisia, ba chiar a fost solidar cu situația unui infractor. Lucrurile vor fi tranșate de instanța pe procedura de fond, nu a fost măsura onestă din partea Facultății.
Decizia finală o va lua rectorul Universităţii din Bucureşti, săptămâna viitoare, la propunerea decanului. Indiferent de aceasta, examenele din sesiunea următoare vor fi susținute fizic, în amfiteatre, chiar dacă semestrul al doilea va continua online.