Cum ne influențează muzica starea. Sfaturile psihologilor (Video)
Fiecare gen muzical ne poate ajuta in diferite momente ale vietii. Nu conteaza daca vorbim de techno, latino sau hip hop.
De Redactia Observator la 14.10.2019, 15:03Fiecare gen muzical ne poate ajuta in diferite momente ale vietii. Nu conteaza daca vorbim de techno, latino sau hip hop.
Mircea Ivan a stat de vorba cu un psiholog si cu un producator muzical despre ce impact au asupra noastră anumite cântece.
Ovidiu Telegescu, psiholog: Muzica înseamnă fericire. Sa va spun de ce. Din primele zile de viata intrauterina, primele sunetele pe care le percepem, primele ritmuri sunt ritmurile cardiace ale mamei. De aceea nou-nascutul atunci cand inca nu vede, primul contact e la sanul mamei, in apropierea inimii pentru ca este obisnuit cu acel ritm. Prima melodie din viaţă. Și pe care o cauta!
Reporter: De ce e un ritm al fericirii?
Ovidiu Telegescu, psiholog: Pentru ca muzica înseamnă eliberare de endorfina. Endorfina este un hormon al fericirii.
Petru Bârlădeanu şi-a clădit o carieră în jurul muzicii. Jonglează cu fericirea şi tristeţea pe acorduri de pian.
Petru Bârlădeanu, producător de muzica: Fericirea este exemplificata printr-un acord major, tristețea printr-un acord minor. Simplu. Cei mai cunoscuți în lume care au făcut asta: The Beatles - piese de genul Let it be se începe cu un do major care exprima fericire. În continuarea piesei se folosesc acorduri minore și bineînțeles ultima măsura se termina tot în acord major.
Muzica este un limbaj universal şi are puteri nebănuite. Cele mai recente studii arată că aceasta poate stimula anumite zone ale creierului. Şi stârni emoţii puternice.
Ovidiu Telegescu, psiholog: Poate induce o stare de bine, dar atenție în ce stare suntem noi. Daca suntem persoane deprimate, ritmurile electronice pot induce pana la stari de epilepsie. Deci asta este marea problema: atenție ce muzica ascultam, când ascultam, pe ce tonalitate ascultam. Atunci când suntem stresati, deprimati sa ascultam acele melodii care cândva ne faceau plăcere. Total greșit pentru ca nu așa ne recuperam. De aceea tobele sunt indicate celor pasionali și harpa indicată colericilor.
Muzica este însă mai mult decât un pansament pentru suflet. Poate ajuta şi la vindecarea multor boli, spun specialiştii, care vin şi cu exemple concrete.
Scade riscul de accident vascular cerebral şi ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar.
În plus, este folosită şi ca terapie. Autismul, depresia sau Alzheimer, sunt doar câteva dintre afecţiunile pe care muzica le poate ameliora.