Antena LIVE

Curs valutar

Cum se obțin cele mai fine brânzeturi

Aţi auzit de brânza cu leurdă? Sau cu ciocolată neagră, ori poate vreţi să încercaţi brânza cu nucă şi coniac? Ei bine, toate aceste delicii le găsiţi într-o făbricuţă din Ardeal, unde un sătean pregăteşte tot felul de specialităţi delicioase.

De la 23.01.2019, 11:09
WhatsApp
Vezi și:

Aţi auzit de brânza cu leurdă? Sau cu ciocolată neagră, ori poate vreţi să încercaţi brânza cu nucă şi coniac? Ei bine, toate aceste delicii le găsiţi într-o făbricuţă din Ardeal, unde un sătean pregăteşte tot felul de specialităţi delicioase. Nu e o muncă uşoară. Ca să obţină brânzeturi maturate, durează cel puţin două luni. Satisfacţia este însă pe măsură. Oameni din toată ţara îi caută produsele. Şi cel mai mare succes îl are brânza ţinută în vin.

În Ardeal, ca şi în alte zone din ţară, sătenii care cresc vaci nu mai pot trăi doar din vânzarea laptelui către marii producatori. Aşa că unii au trecut la următoarea etapă - să transforme laptele în brânzeturi fine, de calitate superioară.

La graniţa dintre judeţul Mureş şi Sibiu, în localitatea Cund, brânzeturile capătă o altă formă şi o altă savoare. Aşa putem vorbi despre brânza cu nucă, brânză în vin, brânză cu leurdă sau chiar brânză cu chilli.

Acum trei ani, Istvan Varga a urmat cursuri în domeniu şi a decis să pregătească diverse specialităţi de brânză chiar în atelierul pe care îl are lângă fermă. Este un proces laborios, care necesită multă atenţie şi răbdare.

Istvan Varga, producător brânză de manufactură: Laptele de seară îl turnăm în răcitor, este răcit peste noapte până dimineaţa când ajunge împreună cu laptele de dimineaţă în cazanul de cupru. Apoi, laptele se amestecă până când se încheagă şi ajunge la o anumită temperatură. Brânza astfel formată se scurge apoi în nişte pânze speciale şi se pune în forme rotunde din lemn de fag.

Procedeul se repetă de mai multe ori, după care brânza se introduce în apă sărată. Întregul proces durează cel puţin două luni de zile. Aşa se obţine brânza maturată.

Istvan Varga, producător brânză de manufactură: Brânza de Cund înseamnă brânză maturată elveţiană, sau în stil elveţian, brânză alpină, este o brânză cu pastă semitare sau tare, depinde de cât o maturăm.

Toate specialităţile sunt din cel mai bun lapte, nepasteurizat şi fără clorură de calciu. Din acest motiv, sunt la mare căutare în rândul gurmanzilor, care cer mai ales brânza cu chilli şi ciocolata neagră, cea cu nuci şi coniac sau brânza care se ţine în vin timp de două zile.

Nici preţurile nu sunt de ici, de colo. Un kilogram de brânză simplă costă 60 de lei, la fel şi cea neagră, cu cărbune. În schimb, un calup de 800 de grame de brânză în vin ajunge la peste 200 de lei.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ardeal branzeturi fabrica observator06 social
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025