Cum vor arăta buletinele electronice
În curând ne vom legitima electronic. Cărţile de identitate pe care le avem acum se vor schimba în unele mai mici, şi mai sigure.
De Redactia Observator la 13.01.2014, 21:15Buletinul de mărimea unui card bancar va avea cip, date biometrice şi, dacă dorim, amprente.
Actuala carte de identitate este imprimată pe faţă, nu şi pe verso. Noua carte de identitate va arăta în acest fel. Trei diferenţe majore. În primul rând, dimensiunea. Noul document este mult mai mic. În al doilea rând va avea un cip şi în al treilea rând va fi imprimată pe ambele părţi.
Noul document va avea trei variante. La alegerea cetăţeanului.
1. Prima variantă şi cea mai simplă va conţine, pe faţă, datele de identificare ale aparţinătorului. Pe verso, va fi un cip care va avea datele de pe cardul de sănătate, dar şi detalii despre domiciliu, data emiterii şi locul naşterii.
2. A doua variantă are, în plus, o semnătură electronică stocată pe cip, pentru mai multă siguranţă şi prenumele părinţilor.
3. Al treilea tip de carte de identitate este şi cel mai greu de contrafăcut pentru că mai conţine amprentele de la degetele arătătoare.
Noile documente vor fi produse de Imprimeria Naţională şi se vor autentifica la Direcţia Paşapoarte într-un mediu securizat. Cererile şi ridicările cărţilor de identitate se vor face tot la ghişeele direcţiilor şi serviciilor de evidenţă a populaţiei.
Valabilitatea este de 4 ani pentru persoanele care au vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani. După împlinirea vârstei de 18 ani, termenul de valabilitate este de 10 ani, cu excepţia cărţii de identitate cu amprentă care are valabilitate de 5 ani.
Costurile nu au fost stabilite, dar vor varia în funcţie de varianta cărţii de identitate aleasă. Programul pilot trebuie să se realizeze până la sfârşitul lunii martie, apoi, în 18 luni de zile este obligatoriu să se implementeze întregul sistem la nivel naţional.
Noile cărţi electronice de identitate vor fi puse în circulaţie începând cu 1 aprilie 2014. Aceste buletine noi vor conţine mai multe elemente de particularizare.
Datele cu caracter vizibil care există şi în prezent sunt: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a a titularului, imaginea facială, CNP şi adresa de domiciliu.
În afara acestora, noile cărţi de identitate electronice vor mai conţine: datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului, prenumele părinţilor titularului, certificate şi certificate calificate, date biometrice ale titularului constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Cartea de identitate va avea încorporat un cip cu interfaţă contact, iar Cartea electronică de identitate şi Cartea electronică provizorie vor avea încorporate un cip cu dublă interfaţă, cu contact şi contactless.
Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilităţi de procesare criptografică, memorie internă şi au implementate intern măsuri de protecţie avansată împotriva accesului neautorizat şi a copierii/alterării informaţiilor conţinute.
Totodată,accesul la datele necesare creării semnăturilor digitale va fi permis numai după o validaresuplimentară de către titularul CEI cum ar fi un număr personal de identificare.