România testează sistemul care poate anticipa producerea unui cutremur cu până la patru ore
Cutremurele ar putea fi anunţate cu patru ore înainte! Este anunţul surprinzător al cercetătorilor români şi israelieni. Ei testează acum un sistem revoluţionar, unic în lume, prin care vor putea fi aflate, din timp, locul şi intensitatea seismelor!
De Redactia Observator la 02.12.2019, 20:29Cutremurele ar putea fi anunţate cu patru ore înainte! Este anunţul surprinzător al cercetătorilor români şi israelieni. Ei testează acum un sistem revoluţionar, unic în lume, prin care vor putea fi aflate, din timp, locul şi intensitatea seismelor! Informaţiile vor ajunge la autorităţi, care vor putea astfel evacua oraşe întregi şi vor putea să oprească centrala de la Cernavodă.
În următorii zece ani, fizicienii se aşteaptă ca România să fie zguduită de un cutremur mai mare de 6 grade pe Richter, care să producă pagube însemnate. Un grup de companii din Israel şi cercetători de la Universitatea Politehnică Bucureşti lucrează la un sistem revoluţionar care ar putea împiedica o tragedie precum cea din 1977.
Mihnea Costoiu, rector al Universităţii Polithnica Bucureşti: Sistemul detectează cutremurul, potenţialul cutremur, şi spune unde va fi cutremurul şi care va fi cu aproximaţie intensitatea acestui cutremur. Este un sistem unic în lume în acest moment
Cum funcţionează? Atunci când plăcile tectonice se mişcă, undele pe care le emit ajung în atmosferă. Acestea sunt captate cu ajutorul a trei radare, amplasate deasupra Munteniei, Transilvaniei şi Republicii Moldova.
Informaţiile pe care acestea le preiau ajung într-un laborator al Universităţii Politehnica din Bucureşti. Aici, pe baza unor algoritmi de calcul, vom afla cu aproximaţie locul unde se va produce seismul şi magnitudinea. Sistemul a fost testat deja în Grecia şi Turcia, iar rezultatele sunt promiţătoare.
Mihnea Costoiu, rector al Universităţii Polithnica Bucureşti: Cercetătorii noştri au lucrat împreună în această perioadă şi am putut avea informaţii serioase, extrem de credibile, cu privire la diagnosticarea curemureleor cu minim patru ore înainte
Acum se fac ultimele verificări, iar sistemul- care costă în jur de 15 milioane de euro- ar urma să fie funcţional în vara anului viitor. Informaţiile colectate vor ajunge la autorităţi.
Dacă sistemul va funcţiona, asta însemană o şansă la viaţă pentru cei care locuiesc în astfel de clădiri. Condiţia este, însă, ca informaţia să ajungă mai departe: de la autorităţi către populaţie.
Mai mult, dacă ştiu din timp, autorităţile pot opri centrala de la Cernavodă, pot evacua un oraş întreg şi pot lua decizii vitale în sala de operaţii.
Prea puţini români şi-au luat până acum măsuri de siguranţă împotriva unui cutremur major
Nicoleta Radu, director general al PAID România: Din zece locuinţe, doar două sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. Asta însemană că doar 20% din proprietarii de locuinţe din România ar putea fi despăgubiţi
În prezent, în America şi în Japonia cercetătorii pot afla cu doar două minute înainte ca un cutremur să se producă epicentrul şi intensitatea acestuia. În România, timpul este şi mai mic.
Constantin Ionescu, director general al INFP: Noi avem un sistem, iar timpul de alertare este de 25-30 de secunde, în funcţie de adâncime şi distanţa unde se află senzorul care primeşte alerta
În România, au loc în jur de 200 de cutremure anual. Cele mai multe nu trec de 3 grade pe Richter.
Ultimul cutremur de mare intensitate în ţara noastră a avut loc la sfârşitul lui octombrie 2004, de 6 grade pe scara Richter, fără pagube materiale însemnate.