De ce consumă românii mai puţin peşte decât ceilalţi europeni
Mâncăm peşte o dată la trei săptămâni, de patru ori mai puţin decât vecinii europeni. Preţul ar fi primul motiv care-i ţine pe români departe de astfel de produse.
De Redactia Observator la 10.07.2018, 22:19Mâncăm peşte o dată la trei săptămâni, de patru ori mai puţin decât vecinii europeni. Preţul ar fi primul motiv care-i ţine pe români departe de astfel de produse. Tocmai de aceea, cele mai căutate specii sunt macrou şi pangasius, chiar dacă în pescăriile din România şi-au făcut loc şi sortimentele exotice.
Macroul este cel mai consumat peşte din România, spun bucătarii. Savoarea este dată şi de condimente. Busuioc verde, coriandru, cimbru şi coajă de lămâie. Acum, este numai bun pe pus pe plita încinsă. Bucătarul are şi câteva sfaturi pentru cei care se feresc să consume acest preparat pe motiv că ar fi greu de gătit.
Ca să fie suculent şi ca să îşi păstreze aroma, macroul trebuie să stea doar 15 minute pe plită sau pe grătar. Se serveşte alături de legume trase prin unt.
Un alt peşte preferat de români este somonul. În top urmează păstrăv şi de somn. Chiar şi aşa, ultimele statistici au arătat că românii consumă în jur de 7 kilograme de peşte pe an, adică doar un sfert din media Uniunii Europene.
"Din păcate, suntem puţini codaşi. în Asia ajunge undeva la 100 şi ceva de kg pe cap de locuitor. Nu avem o cultură, nu am avut o deschidere atât de mare. În ultimii 10-15 ani au început să apară şi la noi în supermarketuri peşte, fructe de mare aduse din Italia, Spania, Grecia", spune chef Cătălin Jernoiu.
Cel mai des, românii aleg tipul de peşte în funcţie de preţ. La amiază, în cea mai mare hală cu peşte din Bucureşti erau doar câţiva clienţi. Comercianţii spun că au vânzări bune doar în zilele cu dezlegare.
Anul acesta, vânzările de peşte au crescut totusi cu 10% faţă de anul trecut. Un kilogram de păstrăv sau de şalău se vinde, în medie, cu 40 de lei kilogramul. Carasul e cel mai ieftin. Doar 10 lei.