De la 1 aprilie, pacientii din spitale vor fi obligati sa plateasca, la externare, o taxa cuprinsa intre cinci si zece lei
De la 1 aprilie, intra in vigoare sistemul de coplata. Indiferent de problema de sanatate pentru care ajungeti pe mana doctorilor, trebuie sa lasati la spital cel mult 10 lei, asta daca aveti nevoie de internare.
De Redactia Observator la 22.03.2013, 12:57Ministrul Sanatatii a facut anuntul la dezbaterea "Romania ne priveste" organizata de Intact Media Group. O conferinta dintr-o serie lunga, in care romanii sunt chemati sa-si spuna problemele in fata autoritatilor.
De la 1 aprilie, fiecare pacient va trebui, inainte de a parasi spitalul, sa mai faca o oprire. Pe la casierie, unde va lasa intre cinci si zece lei. Valoarea coplatii va fi stabilita de fiecare unitate sanitara in parte.
Banii ar urma sa ramana in spitale si ar folosi la achizitionarea de materiale medicale. Iar pacientul va plati o singura data, oricare ar fi durata internarii.
“Indiferent cat sta omul internat, - o zi, 4 sau 100 - plateste o singura data: cand se externeaza”, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.
Chiar si o asemenea valoare modica ne ajuta sa facem ordine in sistem. Si anume de a micsora excesul de internari nejustificate.
Bolnavii nu inteleg rostul noii taxe, pe care o considera un abuz. “Pai, atunci ma gandesc de ce-am mai fost asigurat o viata intreaga. Pentru ce-am contribuit?” se intreaba, retoric, un cetatean.
De la noua regula exista si exceptii. Sunt scutiti de plata bonavii cronic, minorii, gravidele si pensionarii cu un venit mai mic de 740 de lei. Nu platesc nici pacientii internati in regim de urgenta.
Modificari apar si in sistemul privat de sanatate. “Spitalul privat, fata de cel public, are optiunea sa-si aleaga pacientul. Daca si-l alege si nu e capabil sa duca la bun sfarsit tratamentul ca sa-l faca bine si pentru asta il transfera la un spital public, atunci plateste costul intregului tratament spitalului public la care l-a transferat”, a mai spus Nicolaescu.
Schimbarile nu se opresc aici. Directorii de spital care acumuleaza datorii 3 luni la rand vor fi sanctionati. Pot chiar sa ramana fara loc de munca, iar spitalele care trateaza cele mai complexe cazuri vor primi bani in plus.
In prezent, trei milioane de oameni platesc asigurari de sanatate in Romania, in timp ce aproape 20 de milioane primesc ingrijiri medicale.