Delta Dunării riscă să devină o mlaştină uriaşă. Cotă istorică la care a scăzut apa
Dintr-un paradis, Delta Dunării riscă să se transforme într-o mlaştină uriaşă. Nivelul apei a scăzut la o cotă istorică, iar şalupele cu turişti, dar şi bărcile pescarilor rămân înţepenite în mâl şi stufăriş. Ani de nepăsare au dus aici.
De Redactia Observator la 25.10.2018, 21:48Dintr-un paradis, Delta Dunării riscă să se transforme într-o mlaştină uriaşă. Nivelul apei a scăzut la o cotă istorică, iar şalupele cu turişti, dar şi bărcile pescarilor rămân înţepenite în mâl şi stufăriş. Ani de nepăsare au dus aici. Lucrări de curăţare a albiei fluviului nu s-au făcut niciodată ca la carte.
Canalele Lipoveni şi Dunăvăţ arată deplorabil. Dunărea a secat şi în urma ei, a lăsat un peisaj trist. Bărcile au ajuns pe mal, iar barjele nu mai pot ieşi. Prin locurile de o frumuseţe rară pe unde altă dată treceau ambarcaţiuni cu motoare puternice, acum abia poti trece cu barca.
Apa s-a retras mai bine de doi metri. Dacă astă-vară era până în zona stufărişului, acum este doar o fâşie care nu are mai mult de 3 metri lăţime şi 20 de centimetri adâncime.
Pescarii din Dunavăţu de Jos, Tulcea, sunt disperaţi. Delta este singura lor sursă de venit.
Pescuitul, turismul. Din asta câştigăm noi bani. Asta este existenţa noastră, spune unul dintre pescari.
Nu a mai plouat demult şi nici decolmaltări nu s-au mai făcut. Disperaţi, pescarii spun că sunt dispuşi să facă singuri lucrări de adâncire a canalelelor, dar nu sunt lăsaţi, pentru a nu distruge mediul.
Guvernatorul Deltei Dunării recunoaşte că situaţia este gravă.
Mălin Matei Mușatescu, guvernatorul Biosferei Deliei Dunării: Nu putem să ţinem pasul cu ritmul în care se colmatează. În fiecare an se fac anumite decolmatări, dar nu ai cum s mdecolmatezi toată delta Dunării odată.
Autoritatile spun ca au în plan 3 proiecte pe fonduri europene în valoare totală de 35 de milioane de euro pentru decolmatarea Deltei Dunării.
Până vom vedea banii investiţi, turiştii şi localnicii au de suferit.