EXCLUSIV!!! Despagubirile la A.N.R.P. sunt blocate de retele de executori judecatoresti si avocati
Moartea vine mai repede decat banii de la stat. Retele intregi de executori judecatoresti si avocati s-au implicat in conturile Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.
De Redactia Observator la 04.04.2013, 21:54Elena Plesu are 77 de ani. Este doar unul dintre miile de proprietari care asteapta ca statul sa-i faca dreptate. Are de recuperat banii pentru doua mori confiscate familiei in anii '50. “In total au iesit vreo 87.000 de lei”, a spus femeia.
Asteptarea ei si a altora se poate prelungi ani buni. Pe fir a intrat un grup de executori judecatoresti si avocati care au monopolizat bugetul Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor. Banii nu se mai duc la oameni in ordine, in functie de vechimea dosarului. Primii serviti sunt cei care au apelat la aceste retele.
Metoda este pe cat de simpla, pe atat de eficienta. Executorii merg direct in instanta si cer executarea silita a Autoritatii. Clientii lor nu mai stau la rand, iau banii direct din contul statului.
Presedintele Autoritatii se uita neputincios cum se evapora sume imense. “Noi vedem pe o hartie suma care a fost in cont ieri si nu mai este. In luna martie, Ministerul de Finante ne-a alocat 35 de milioane de lei, bani care au plecat in aceeasi zi in conturile executorilor judecatoresti”, a declarat George Baesu, presedintele A.N.R.P.
Birourile executorilor judecatoresti au ajuns adevarate fabrici de bani. Cu peste 200 de milioane de lei popriti de la Autoritate, Georgeta Raportoru este pe locul fruntas. Chiar daca nu recunoaste.
Claudiu Duica este doar pe locul secund, cu peste 130 de milioane de lei. Topul este completat de Bogdan Dumitrache, sotii Dorina si Lucian Gont si asociatii Iulian Cosoreanu si Ofelia Dobra. In total, din 2010, popririle insumeaza peste un miliard de lei. Anul trecut bugetul de 450 de milioane de lei al Autoritatii a fost, culmea, mai mic decat au obtinut executorii in instanta - peste 700 de milioane.
“Asa cum merg executarile silite, deja avem consumat bugetul anului 2013 si nu stiu ce buget ni se va aloca in 2014, dar cu siguranta primele doua-trei luni din 2014 sunt compromise. In plata efectiva, nu mai suntem cei care decidem cui i se aloca banii”, a adaugat Baesu.
Un procent serios din acesti bani se duce catre executorii judecatoresti si avocati. Platiti din banii publici. In total peste 55 de milioane de lei in ultimii trei ani.
De curand, Guvernul a incercat sa limiteze hemoragia de bani catre aceste retele, printr-o ordonanta de urgenta. In aceste conditii, proprietari ca Elena Plesu mai au de asteptat. Cu dosare depuse de ani zile, se uita cum altii iau banii inaintea ei.