Cafeaua consumată pe stomacul gol, ne poate afecta grav sănătatea
Doar jumătate dintre români mănâncă micul dejun. Cei mai mulţi susţin că lipsa timpului este principalul motiv pentru care sar peste cea mai importantă masă a zilei. În schimb, cei mai mulţi îşi fac timp pentru porţia zilnică de cafea.
De Redactia Observator la 18.10.2018, 09:20Doar jumătate dintre români mănâncă micul dejun. Cei mai mulţi susţin că lipsa timpului este principalul motiv pentru care sar peste cea mai importantă masă a zilei. În schimb, cei mai mulţi îşi fac timp pentru porţia zilnică de cafea. Consumată însă pe stomacul gol, ne poate afecta grav sănătatea, susţin medicii.
Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut: Poate să apară senzaţia de durere, de arsură în capul pieptului, senzaţia de greaţă, chiar vomă şi în timp acest obicei creşte riscul apariţiei gastritei hiperacide, ulcerului gastric. La fel creşte riscul apariţiei colicilor abdominali, a sindromului de colon iritabil. Băutul cafelei pe stomacul gol poate să influenţeze negativ şi aparatul cardiovascular, apar mai des palpitaţiile, variaţiile de tensiune arterială, senzaţia de sufocare.
Medicii mai spun că băutul cafelei la prima oră este o greşeală, deoarece până la 9 şi jumătate corpul nostru produce cortingen, un hormon care ne trezeşte în mod natural. Abia între 9:30 şi 11:30 avem nevoie de cafea. Şi ceva mai târziu, între orele 13:00 şi 17:00.
Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut: Îmbunătăteşte starea de vigilenţă, creşte capacitatea de concentrare, de memorie.
Cea mai buna variantă de cafea rămâne cea preparată din boabe proaspăt măcinate. Specialiştii spun însă că este ideal să o bem fără zahăr sau lapte.