Dulceața de trandafiri, produs tradițional! Din ce în ce mai mulţi români caută produse făcute după reţete foarte vechi!
Din ce în ce mai mulţi români caută produse tradiţionale făcute după reţete vechi, de pe vremea bunicii! Iar dacă există cerere, e obligatoriu să existe şi ofertă. Însă, pentru ca ceva preparat după o reţetă veche de zeci de ani să fie considerat produs tradiţional, trebuie înscris în Registrul Agricol.
De Redactia Observator la 23.06.2017, 17:37Din ce în ce mai mulţi români caută produse tradiţionale făcute după reţete vechi, de pe vremea bunicii! Iar dacă există cerere, e obligatoriu să existe şi ofertă. Însă, pentru ca ceva preparat după o reţetă veche de zeci de ani să fie considerat produs tradiţional, trebuie înscris în Registrul Agricol.
Şi aşa a ajuns o femeie din Botoşani să înregistreze... dulceaţa de trandafiri.
La început, au fost doar amintirile din copilărie. Apoi, a urmat reţeta secretă pe care i-a divulgat-o mătuşa sa.
Şi nu a mai durat mult până când Mihaela Rusu, o doamnă din judeţul Botoşani, şi-a înscris dulceaţa de trandafiri în Registrul Național al Produselor Tradiționale.
Însă, pentru ca desertul să aibă acelaşi gust, de fiecare dată, trebuie menţinut acelaşi proces de fabricaţie. Iar aici a intervenit din nou mătuşa din procesul de fabricaţie.
Petalele de trandafir au şi ele parte de diferite tratamente.
Când dulceaţa este gata, urmează sterilizarea.
Acum, că dulceaţa ei de trandafiri e produs tradiţional cu acte în regulă, Mihaela primeşte din ce în ce mai multe comenzi. Şi nu e singurul om din Botoşani care şi-au "oficializat" reţeta moştenită din bătrâni.
În judeţ mai există încă 13 producători agricoli care şi-au făcut afaceri cu produse a căror reţete le-au aflat de la rudele în vârstă.