După eşecul referendumului, parteneriatul civil ajunge în Parlament
După eşecul referendumului pentru redefinirea familiei, intră în linie dreaptă proiectul parteneriatului civil. Cuplurile formate din doi bărbaţi sau din două femei s-ar putea bucura de mai multe drepturi: ar putea lua împreună credite sau ar putea primi pensie de urmaş.
De Redactia Observator la 09.10.2018, 22:13- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
După eşecul referendumului pentru redefinirea familiei, intră în linie dreaptă proiectul parteneriatului civil. Cuplurile formate din doi bărbaţi sau din două femei s-ar putea bucura de mai multe drepturi: ar putea lua împreună credite sau ar putea primi pensie de urmaş. Totuşi, acestea nu vor putea adopta copii. Biserica Ortodoxă se opune iniţiativei.
Proiectul iniţiat de Consiliul Naţional pentru combaterea discriminării şi asumat de parlamentarii PSD prevede drepturi egale pentru persoanele de acelaşi sex, care vor să trăiască în cuplu.
Florin Manole, deputat PSD: Sunt zeci de mii de persoane care traiesc in aceste situatii si au nevoie de aceasta legiferare. Proiectul interzice explicit adoptiile. Are prevederi care se refera de ex la chestiuni patrimoniali la chestiuni privind datoriile mostenirile.
Concret, în urma încheierii uniunii consensuale la starea civilă, partenerii vor fi asimilaţi soţilor în materia asistenţei sociale, a drepturilor pacientului, a taxelor şi impozitelor, precum şi în cazul prevenirii şi combaterii violenţei domestice.
Partenerii pot lua credite împreună, pot beneficia de asigurare medicală şi pot primi inclusiv pensie de urmaş, în cazul în care unul dintre ei moare.
Teodora Rosetti, proiectul ACCEPT: Pentru noi a fost foarte important sa asiguram protectia un drepturi minimale in special dreptul la mostenire, drepturi care tin de coasigurare drepturi care tin de posibilitatea de ati vizita partenerul in spital.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: Proiectul e bun si poate sa constituie o baza de dezbatere si adoptare in parlament.
Biserica Ortodoxă se opune parteneriatului civil. Uniunea consensuală va putea fi făcută şi între persoane heterosexuale. În cazul lor, adopţia este permisă. Proiectul urmează să fie depus în Parlament unde va fi dezbătut şi votat în perioada următoare.