Elevii din şcolile speciale, număraţi pe sărite de autorităţi
Elevii din şcolile speciale sunt număraţi pe sărite de autorităţi. Ca să dea bine în statistici. Conform cifrelor oficiale, avem aproape 12 mii de copii cu dizabilităţi înscrişi în şcolile speciale din România.
De Redactia Observator la 20.10.2015, 19:55Elevii din şcolile speciale sunt număraţi pe sărite de autorităţi. Ca să dea bine în statistici. Conform cifrelor oficiale, avem aproape 12 mii de copii cu dizabilităţi înscrişi în şcolile speciale din România.
Dar când au fost număraţi de ONG-uri, au fost descoperiţi de trei ori mai mulţi. Chiar şi aşa, statul cheltuieşte peste 100 de milioane de euro anual cu şcolarizarea lor. Rezultate nu se văd, însă! În Bucureşti, în cinci ani, doar 39 de copii din 3000 au reuşit să se integreze în învăţământul de masă.
Cuvintele Costinei sunt rezumatul cinic al învâţământului special din România. Mama ei a fost cea care s-a luptat cu prejudecăţile şi piedicile puse de oamenii din sistem.
În clasa a doua, Costina a ajuns la o şcoală obişnuită, din cartier.
Atâtea sunt alocate de Minister.
Fiind un singur profesor la clasă e foarte greu să ai grijă, individual, să îl ajuţi pe fiecare.
Deşi banii primiţi de la Ministerul Educaţiei ar putea ajunge pentru cinci profesori de fiecare elev cu nevoi speciale.În şcolile speciale statul a numărat aproape 12.000 de elevi. ONG-ul a găsit însă de teri ori mai mulţi. Ar fi şi o explicaţie.
Adică un număr mai mic înseamnă rezultate mai bune. Măcar pe hârtie. Pentru că în realitate, din 70 de mii de copii cu dizabilităţi, aproape 18 mii sunt neşcolarizaţi.