Energie ieftină, autorități scumpe! Toată lumea ar avea de câştigat dacă statul ar interveni, însă realitatea este alta!
Să fii prietenos cu mediul costă mult în România. Mai ales în cazul celor care vor să renunţe la energia produsă tradiţional şi vor să o ia direct de la soare. Câţiva români au apelat la panouri solare sau fotovoltaice şi au devenit producători de energie termică şi electrică. S-au trezit puşi însă la colţ cu orice ocazie de autorităţile române.
De Redactia Observator la 01.04.2017, 21:05Să fii prietenos cu mediul costă mult în România. Mai ales în cazul celor care vor să renunţe la energia produsă tradiţional şi vor să o ia direct de la soare. Câţiva români au apelat la panouri solare sau fotovoltaice şi au devenit producători de energie termică şi electrică. S-au trezit puşi însă la colţ cu orice ocazie de autorităţile române.
Mai mult, firmele nici nu-i bagă în seamă atunci când vor să vândă surplusul de energie produsă cu panourile de pe casă sau de pe bloc.
După un an de alergătură, Constantin Cojocaru a reuşit să facă dintr-un bloc din anii 60 unul cât se poate de modern. A început cu patru panouri solare şi mulţi nervi.
Nu banii au fost cea mai mare problemă a investiţiei, ci hăţişul de autorizaţii. De la Inspectoratul de Stat în Construcţii, până la Ministerul Culturii şi cei care ridică gunoiul menajer.
În ciuda bătăilor de cap, cei 320 de locatari din cele 177 de apartamente din blocul aflat pe Calea Victoriei plătesc, din aprilie şi până la sfârşitul lui septembrie facturi la jumătate pentru gaze. Uneori chiar mai puţin.
Mulţi români şi-ar dori asta. Mai ales că ar putea câştiga şi bani din energia electrică produsă. Doar teoric însă, pentru că reglementările în vigoare nu-i ajută deloc. Marile companii care ar putea cumpăra curent produs acasă nu-i bagă în seamă.
Toată lumea ar avea de câştigat dacă statul ar interveni. Ori sub forma unor subvenţii, ori prin reducerea taxelor de racordare la sistemele tradiţionale, aşa cum se întâmplă în vestul Europei.
Abia atunci micii producători de energie ar fi încurajaţi să investească în energie regenerabilă care este mai ieftină, dar şi prietenoasă mediul.