Explozie de culoare, pe pânză. Cum arată o zi din viața unui pictor
Pictura este una dintre cele mai frumoase meserii. Dar pe cât este de frumoasă, pe atât este şi foarte grea. Ne-am întrebat mereu cum pot pictorii să lucreze zile la rând la aceeaşi imagine.
De Redactia Observator la 11.11.2019, 14:44Pictura este una dintre cele mai frumoase meserii. Dar pe cât este de frumoasă, pe atât este şi foarte grea. Ne-am întrebat mereu cum pot pictorii să lucreze zile la rând la aceeaşi imagine.
Trucul este următorul: trebuie să te uiţi la pictură, dar să strângi ochiii. Să priveşti printre gene ca să vezi imaginea în ansamblu şi ce îi lipseşte.
Bogdana Daradici, pictoriţă: Cu doi părinţi pictori, cam ce naşte din pisică tot şoareci mănâncă. Aveam 2 ani, maică-mea îşi dădea lucarea de diplomă. Şi-a mi-a dat o suprafaţă foarte mare şi mi-a zis. "Ia şi lucrează!" Şi am făcut o lucrare cu cai, mulţi cai, o herghelie de cai. Taică-miu, mândru. Când au venit colegii au zis "Ce faci, Dara, ţi-ai schimbat stilul?".Nu măi, e a lu fiică mea.
Iar de atunci a pictat.
Bogdana Daradici, pictoriţă: Zi de zi. În continuu. De-abia acum după ce am devenit mămică am fost nevoită să adopt alt ritm. Mi s-a părut cel mai important rolul de mamă. Îmi plac balerienle, îmi plac nudurile, îmi plac florile. Eu sunt portretist la bază. Iubesc oamenii, chipurile lor. Nu trebuie neapărat să fie frumos, ci expresiv.
Iar frumuseţea unui tablou are costul ei. Sunt variante rapide, cum ar fi crocheul - un portret care se face în mai puţin de 5 minute, dar majoritatea durează ore întregi.
Bogdana Daradici, pictoriţă: Fiecare îşi are ritmul. Sunt artişti care se duc la atelier şi lucrează zi de zi. Asta ar fi şi de dorit. Cei care nu au timp au un carnet la ei. Şi marii maeştrii au la ei carnet de schiţe. Dacă mă aplec pe lucru mă mai uită Dumnezeu. În poziţii ciudate, după merg ca o băbuţă. Nu fac absolut nicio pauză, nici de a bea. V-am şi zis că dacă mă puneţi să lucrez s-ar putea să nu mai aveţi un dialog cu mine. Când faci un portret, pleci de la craniu, de la osatură. Asimetriile, aşa-zisele defecte, ne dau farmecul. Foarte greu de pictat este aerul, apa, marea. Nu ai un buton să-l activezi şi ai inspiraţie.Trebuie să laşi ceva din tine. De regulă un artist e istovit pentru că lasă din el. nu e uşor, mai ales când îţi e şi meserie.