Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Meseria "bănoasă" aleasă de Darius şi Fabian. După absolvire, vor câştiga între 4.000 şi 7.000 de lei

Şcolile de meserii se dotează cu tehnologie de ultimă generaţie şi fac investiţii din bani europeni ca să atragă tineri în băncile lor. Firmele caută electricieni, sudori şi constructori şi ar prefera să nu mai apeleze la importul de angajaţi din Asia.

de Diana Speretoiu

la 23.01.2025 , 20:46

Aceşti elevi de la Liceul Tehnologic Motru se pregătesc să devină electricieni. Printre ei, Darius şi Fabian vor deveni electromecanici şi şi-au făcut deja planuri. Meseria lor este plătită cu salarii între patru şi şapte mii de lei. 

Fonduri europene pentru şcoli de meserii

  • Reporter: E complicat?
  • Darius, elev: Este, dar e o meserie foarte frumoasă
  • Reporter: Te-ai interesat, e o meserie şi bănoasă, cum spun şi colegii tăi. E unul dintre motivele pentru care înveţi să devii electrician?
  • Darius, elev: Şi asta, dar şi că-mi place
Vezi și

Întrebat unde ar vrea să lucreze, Fabian răspunde: "La Timişoara".

Pe acelaşi subiect

"Meseriaşi se caută şi ei pot să plece de pe băncile şcolii, unde îşi pot forma îndemânarea, deprinderile pe aceste utilaje. pot pleca în producţie cu o pregătire suficient de bună", spune Ionel Popescu, inginer.

Autorităţile au obţinut peste un milion de euro fonduri europene pentru modernizarea laboratoarelor din şcolile de meserii. "Prin aceste dotări, interesul va reveni în rândul elevilor, ei vor fi preocupaţi şi să sperăm că atragem cât mai mulţi elevi la şcoala noastră", spune Graţiela Manciu, inginer.

"Aceşti copii care doresc să înveţe o meserie, să aibă cu ce. Vedem cât de greu e în ziua de azi să găseşti un lăcătuş mecanic, un sudor, un om care lucrează tâmplărie. Nu se mai repară nimic. Totul se aruncă şi se ia de nou", a declarat Cosmin Morega, primar Motru.

"Este foarte bine că aceşti tineri vor dobândi competenţe necesare pentru aceste meserii întrucât sunt conforme cu cerinţele pieţei muncii. Şi, mai mult, pentru cei care nu au aceste calificări, şi sunt în baza noastră de date, noi organizăm cursuri de formare profesională", spune Romeo Chiriac, director AJOFM Gorj.

Peste 7.000 de job-uri vacante

Piaţa forţei de muncă este în continuă căutare de meseriaşi. La nivel naţional, sunt peste şapte mii de job-uri vacante. Dintre acestea, doar în construcţii, vorbim de o mie de oferte de muncă. Se caută, pe lângă muncitori necalificaţi, electricieni, sudori sau instalatori

Electricienii sunt tot mai dificil de găsit. Tinerii care își încep profesia ca electricieni au şansa să devină apoi ingineri sau proiectanți dacă îşi completează studiile.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Renunţaţi des la dorinţe în favoarea cheltuielilor esenţiale?
Observator » Ştiri economice » Meseria "bănoasă" aleasă de Darius şi Fabian. După absolvire, vor câştiga între 4.000 şi 7.000 de lei