Familie cu 7 copii, din Holboca, înfruntă sărăcia. ”Nu aveam nici cartofi să mâncăm”
România se adânceşte în sărăcie. O treime dintre familii au restanțe lună de lună la facturi din cauza veniturilor prea mici. În pandemie, mulţi au renunţat la alimente de bază, cum sunt carnea sau peștele.
De Andra Mitu la 19.09.2020, 22:03- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- 4,5 milioane de români luptă cu sărăcia.
- O treime din familii au restanțe la plata lunară a facturilor.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19.
Suntem săracii Europei, cu 4,5 milioane de oameni care trăiesc de azi pe mâine. Povara cheltuielilor sociale atârnă greu pe umerii noştri. O treime dintre familiile din Romania fac eforturi uriaşe sa isi plateasca la timp facturile. Sunt zone în ţară în care oamenii nu au suficienţi bani sa îşi incalzească corespunzător locuintele, iar vacantele au devenit un lux pe care puţini şi-l mai permit.
Salariați ori patroni, agricultori ori pensionari, cu toții întâmpinau dificultăți încă de anul trecut, potrivit Institutului Național de Statistică. Din cauza lipsurilor, de pe lista de cumpărături au dispărut alimentele de bază. Mai bine de 14 la sută dintre gospodăriile în care capul familiei este antreprenor nu-şi permit să aibă pe masă cel puţin un fel de mâncare cu peşte sau carne o dată la două zile. Procentul se triplează în cazul familiilor de agricultori.
Adrian Câciu, analist economic: Dacă acești oameni nu au putere de cumpărare, automat crește gradul de sărăcie, se ridica riscul de deprivare materiala severă.
Greu încercați sunt şi pensionarii. Polii sărăciei sunt în zona Moldovei, sud-vestul Olteniei, dar şi în sud-estul ţării. Privită în ansamblu, România are câteva centre de dezvoltare, dar în jurul lor e sărăcie lucie.
Nu aveam nici cartofi să mâncăm
Într-o casă dărăpănată din comuna Holboca, Ludmila îşi creşte cei şapte copii. Cel mai mare are 13 ani.
Banii din alocații și indemnizația de creștere a copilului, vreo 2000 de lei pe lună, sunt singura sursă de venit. În pandemie, au ajuns în pragul disperării.
Ludmila: Ne-a fost foarte greu, chiar greu. Nu aveam nici cartofi să mâncăm și ne era și rușine să cerem de la părinte sau la oameni.
De la lună la lună, datoriile s-au strâns.
Gelu Duminică, sociolog: Destul de mulți nu reușesc sa își plătească factura de apa curenta, care este cea mai ieftină dintre toate utilitatile. Romania reala este una destul de saracă, în care infrastructura lipsește, în care locurile de muncă sunt foarte puţine, în care educația e de slaba calitate.
Economiștii și sociologii avertizează că lipsurile se vor adânci dramatic în criza sanitară.