Florile plantate in Bucuresti sunt scoase la vanzare de muncitori
Plantele ornamentale se vand cu bani putini, doritorilor. Trebuie doar sa stii sa negociezi si sa-i convingi pe muncitorii care planteaza, ca sefii lor nu vor afla de ciubucul pe care il fac.
De Redactia Observator la 22.05.2013, 19:55Reporterii Observator au testat, cu o camera ascunsa, corectitudinea angajatilor de la Administratia Domeniului Public. In doar zece minute, tranzactia a fost aranjata.
“Credeti ca noua nu ne convenea sa facem si noi un ban? Nici o cafea sa nu bem si noi, ca muncim cu ele in mana”. E primul raspuns dat de angajate. Se tem ca isi vor pierde locul de munca, insa tentatia e mare, asa ca reporterii au continuat negocierea.
Pana la urma, femeile s-au lasat convinse. S-au oferit sa aranjeze intr-o cutie petunii de mai multe culori. 20 de lei pentru 30 de fire de petunii. Atat vanzatorul, cat si cumparatorul s-au declarat multumiti. Doar sefilor nu parea sa le convina.
“Este un gest, zic eu, regretabil si cu totul izolat. Am vazut materialul dumneavoastra, el trebuie dovedit. In acest sens, am vorbil cu cei de la politia locala care au trei camere de luat vederi in zona”, a declarat Cristian Lemnaru, director general al ADP.
Dar marea afacere cu flori nu e la colt de strada, ci e o gaselnita de cativa ani a autoritatilor locale. Sub pretextul ca fac ceea ce trebuie ca orasul sa arate bine, edilii de sector fac contracte generoase cu firmele specializate.
Anul acesta, bugetul destinat spatiilor verzi, din toata Capitala, e de aproape 400 de milioane de lei. In fiecare sezon, se planteaza alte flori. Asta inseamna ca muncitorii schimba plantele de trei ori, in fiecare an.
Iarba trebuie tunsa si udata, copacii tualetati, iar pentru asta e nevoie de angajati si de bani.
Cel mai mare buget il are primaria sectorului 1: 87 milioane lei. La sectorul 2, pentru spatiile verzi au fost alocate in jur de 62 de milioane de lei. Aproape aceeasi suma o are sectorul 3.