Profesorii şi medicii din Arad confirmă că fobia de şcoală nu e o glumă, ci o tulburare care trebuie tratată la psihiatru
Fobia de şcoală este o tulburare care trebuie tratată la psihiatru. Doi elevi din oraş au fost oficial diagnosticaţi cu această fobie. Cei mici, pur şi simplu, nu mai pot rezista la cursuri, sunt stresaţi şi urmăriţi de o senzaţie de teamă.
De Redactia Observator la 17.01.2019, 14:18Fobia de şcoală este o tulburare care trebuie tratată la psihiatru. Doi elevi din oraş au fost oficial diagnosticaţi cu această fobie. Cei mici, pur şi simplu, nu mai pot rezista la cursuri, sunt stresaţi şi urmăriţi de o senzaţie de teamă. Unii au chiar reacţii fizice care nu pot fi controlate. Cei doi elevi din Arad învaţă acum acasă, după o programă specială. În multe alte unităţi de învăţământ, însă, această problemă este subiect tabu.
Cei doi elevi diagnosticaţi cu fobie de şcoală nu au împlinit încă 14 ani.
Învăţau într-o şcoală bună din Arad când au apărut primele simptome: anxietate, teamă puternică atunci când vine vorba despre performanţa scăzută de la şcoală, dar şi lipsă de concentrare. Psihiatrul a fost cel care a dat diagnosticul. Iar inspectorii şcolari au găsit o variantă pentru ca cei doi copii să-şi poată continua studiile.
Dan Parva profesor consilier-centrul asistenta educationala Arad: Invata acasa, li se ofera aceasta facilitate de a urma invatamantul la docmiciuliu. Copiii care sufera de aceasta afectiune au dificultati majore sa se integreze in mediul social si cel scolar.
Dar cum s-a ajuns aici? Sorin Haiduc este profesor de matematică de 30 de ani. Recunoaşte că sistemul este depăşit. Programa şcolară şi modul în care se predă sunt principalele probleme.
Mustata - Haiduc Sorin, dorector scoala: Scoala ar trebui sa se adapteze la modul in care evolueaza copilul in ziua de astăzi. Riscul este sa isi pioarda copilul interesul fata de scoala.
În plus, sunt părinţi care pun presiune pe copii, spun psihologii. Dar şi profesori care cer mult de la elevii lor. În acest ritm, tot mai mulţi ajung să dezvolte simptomele stresului cronic.
Psiholog-Radulescu-Elena Gheoculescu: Se face o terapie, o terapie de familie. Poate proveni de la o atitudine rigida a cadrului didactic, de la un stil foarte autoritar, de la teama de esec.
Elev: Am simtit si eu ca nu voiam sa vin la scoala pentru nu gaseam o motivatie. Mi se pare ca este foarte important ca un copil sa aiba o comunicare acasa cu parintii. Sa intelegea ca este sustinut, ca are o motivatie tot timpul.
Anul trecut Mihaela Pungan, medic si mamă, posta pe retelele de socializare un mesaj care a devenit viral.
Vorbea despre copiii care şi-au pierdut copilăria şi se. îmbolnăvesc!
Mihaela Pungan, medic: Sunt copii care rezista acestui sistem, acestui yelitism. Dar in medie nu rezista.
Legea invatamantului este veche de 17 ani. Până acum au fost făcute aproape 100 de modificări. Astăzi, un elev de gimnaziu stă la şcoală chiar şi 34 de ore pe săptămână.
Medicii spun că numărul copiilor care suferă de fobie de şcoală poate fi mult mai mare. Puţini părinţi recunosc simptomele. Şi mai puţini ajung cu cei mici la psihiatru.