Alegerile prezidenţiale din Franţa, importante şi pentru România
Toată lumea e aţintită cu ochii spre Franţa, pentru a afla încotro o va apuca cea de-a doua putere a Europei. Înspre liberalism sau spre populism şi haos în Uniunea Europeană? Şi România aşteaptă rezultatul, cu atât mai mult cu cât ne leagă de Hexagon o relaţie cum rar se mai găsesc în lume între două ţări.
De Redactia Observator la 07.05.2017, 20:49Toată lumea e aţintită cu ochii spre Franţa, pentru a afla încotro o va apuca cea de-a doua putere a Europei. Înspre liberalism sau spre populism şi haos în Uniunea Europeană? Şi România aşteaptă rezultatul, cu atât mai mult cu cât ne leagă de Hexagon o relaţie cum rar se mai găsesc în lume între două ţări.
Începem plimbarea prin Micul Paris, cum altfel dacă nu într-una dintre primele Dacii 1100 fabricate sub marca Renault, gigant care astăzi este cel mai important investitor francez de pe piaţa din România.
Ne conduce Ovidiu Pâcleanu, inginer în telecomunicaţii, pasionat de maşinile de epocă.
O filosofie întâlnită şi astăzi în majoritatea investiţiilor franceze. Una dintre ele este şi cea a lui Just Benayache, un bucătar francez care a renunţat la Coasta de Azur pentru Bucureşti. La el a fost prima oprire.
Când a venit aici şi-a deschis un restaurant în buricul Micului Paris, dar n-a mers. Atunci i-a venit ideea să vândă gemul pe care îl făcea soţia lui, Yveline, în casă.
Şi cu ajutorul unui prieten român a ajuns astăzi singurul producător de confiserie din România. Adică gemuri, dulceţuri şi alte delicatese, pregătite în oale de cupru, după reţete artizanale, servite la micul dejun în hotelurile de 5 stele din Bucureşti şi din ţară. De la o sacoşă cărată cu metroul, Just produce acum 20 de mii de borcănele cu gem pe lună.
La fel cum sunt multe firme venite în românia din franţa. Al treilea partener comercial al nostru la export şi al cincilea cel mai important investitor străin.
Venite la pachet cu seriozitate şi atenţie la detalii. A avut şi el parteneri francezi.
În România există astăzi 55 de licee bilingve româno-franceze şi 16 universităţi francofone. Aproape 70% dintre elevii români studiază franceză. Şi învaţă să facă din Bucureşti, din nou, Micul Paris.