Fundătura Ponorului din Munţii Şureanu, magnet pentru fotografi şi pictori
Există oameni şi locuri în ţară peste care timpul pare că nu a trecut. Fundătura Ponorului din Munţii Şureanu a devenit de câţiva ani un magnet pentru fotografi şi pictori.
De Redactia Observator la 17.02.2020, 11:19Există oameni şi locuri în ţară peste care timpul pare că nu a trecut. Fundătura Ponorului din Munţii Şureanu a devenit de câţiva ani un magnet pentru fotografi şi pictori. Şi asta pentru că, în fiecare iarnă, viaţa satului e un spectacol. Căruţe pline de fân şerpuiesc printre dealurile acoperite de zăpadă.
Imagini desprinse parcă din cărţile de poveşti mai pot fi văzute doar în câteva locuri din ţară. Unul dintre ele este Fundătura Ponorului. În fiecare iarnă, săniile pline cu fân străbat dealurile acoperite cu zăpadă pentru a aduce mâncare animalelor.
Cum anul acesta stratul de zăpadă a fost mai mic decât de obicei localnicii au lăsat săniile acasă şi au dus fânul cu căruţa. Deşi drumul e lung, şapte kilometri, oamenii nici nu simt când trece timpul, iar la acest lucru contribuie din plin peisajul de vis din parcul natural.
Alin Alimpesc, director-Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina: Zilele trecute oamenii din satul Federi care au salasele la Fundatura Ponorului, inima Daciei cum ne place sa spunem sau palma lui Dumnezeu au mers cu carutele sa isi transporte fanul facut in timpul verii. Sa il duca la gospodarii. Este o traditie in zona. Vrem ca locul sa ramana in acelasi stil traditional si arhaic. Parca acolo lumea a ramas in loc.
Tocmai lipsa infracstructurii face ca zona să îşi păstreze farmecul arhaic. Cu toate că Fundătura Ponorului a devenit în ultimii ani destinaţia favorită a pasionaţilor de fotografie peisagistică.
Daniel Iancu, cercetător ştiinţific - Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva: Fundatura ponorului ca si alte loc din HD este special. Este un loc extrem de fotogenic, cautat de echipe intregi care surprins obiceiuri, traditii pe cale de disparitie. Sunt mai multe cai de acces si practic acest obicei, caratul fanului, ramane momentan in viata pentru ca nu sunt căi de acces mai usoare. Sunt caile de acces foarte grele, drumurile sunt foarte proaste, insa in momentul in care civilizatia, sa spunem asa, asfaltul va patrunde pana in Fundatura Ponorului va disparea si acest obicei al caratului fanului iarna.
Deşi există un drum destinat autoturismelor administraţia Parcului Natural face apel la turişti să respecte liniştea şi farmecul locului şi să nu intre în Fundătura Ponorului cu maşinile sau ATV-urile.