Furtul rămâne infracţiunea preferată a românilor. Cele mai întâlnite infracţiuni în 2018
Cu peste 100 de mii de furturi intr un an, aceasta infractiune este pe primul loc in top. La fel a fost de altfel si în 2017 însa, de la an la an, vorbim de un fenomen in creştere.
De Redactia Observator la 30.03.2019, 13:49Cu peste 100 de mii de furturi intr un an, aceasta infractiune este pe primul loc in top. La fel a fost de altfel si în 2017 însa, de la an la an, vorbim de un fenomen in creştere. Fie ca e vorba de furt simplu, calificat sau folosirea unui bun care nu ne apartine, pare ca o parte dintre romani au facut o pasiune pentru aceasta indeletnicire, pedepsită însă aspru de lege, cu închisoarea de la 3 la 10 ani.
Cu peste 100 de mii de furturi intr un an, aceasta infractiune este pe primul loc in top. La fel a fost de altfel si în 2017 însa, de la an la an, vorbim de un fenomen in creştere. Fie ca e vorba de furt simplu, calificat sau folosirea unui bun care nu ne apartine, pare ca o parte dintre romani au facut o pasiune pentru aceasta indeletnicire, pedepsită însă aspru de lege, cu închisoarea de la 3 la 10 ani.
Pe locul doi la capitolul infractiuni sunt: lovirile si alte violente. Peste 70 de mii de persoane au fost agresate fizic într-un mod sau altul în 2018. Nici in urma cu doi ani lucrurile nu au stat mai bine, doar cu 1.700 de cazuri mai putin au avut de anchetat politistii.
La o distanta destul de mare de infracţiunile violente avem ilegalitatile constatate la regimul rutier. Avem drumuri proaste, însă pare că nici cu respectarea legistlaţiei nu stăm foarte bine. Aproape 30.000 de cazuri, in care a fost pusa in pericol siguranţa circulaţiei pe drumurile publice, au fost in 2018. Dintre aceste peste 8.000 accidente grave. 1.862 de oameni şi-au pierdut viaţa pe şosele, iar alţi peste 8.000 au fost grav răniţi.
Încheiem topul cu infracţiunea de distrugere. Aproape 27.000 de cazuri în care, printr-un mod sau altul, diverse persoane au degradat un bun care nu le aparţinea. Iar anul trecut s-a înregistrat şi aici o creştere uşoară faţă de anul 2017. În cel mai rău caz pentru această infracţiune vinovatul poate primi de la 2 până la 7 ani de închisoare.