Debitele Dunării au revenit la normal pe tot sectorul românesc, după episodul sever de secetă
Ministerul Mediului a anunţat, joi, că situaţia hidrologică a revenit la normal pe întreg sectorul românesc al Dunării, iar debitele fluviului, la intrarea în ţară, au avut o creştere importantă în ultimele zece zile. Totodată, gradul de umplere în principalele lacuri de acumulare este în prezent de 74,43%, în creştere semnificativă faţă de luna august.
De Redactia Observator la 29.09.2022, 18:50Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a transmis o serie de informaţii actualizate privind situaţia hidrologică din ţara noastră.
”Astfel, măsurătorile hidrologice arată că debitul Dunării, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), a avut valoarea de 4400 m3/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s). De subliniat este faptul că debitele pe Dunăre, la intrarea în ţară, au avut o creştere importantă în ultimele 10 zile, de la valoarea de 2050 m3/s – în data de 17.09.2022 (valoarea minimă a lunii septembrie), la valoarea de 4700 m3/s, în data de 27-28.09.2022 (valoarea maximă a lunii septembrie). Aceste creşteri importante de debite au fost determinate mai ales de creşterile de debite înregistrate în bazinele hidrografice ale Savei şi Tisei, care s-au suprapus cu cele din bazinul superior al Dunării – amonte Budapesta”, explică sursa citată, potrivit news.ro.
Debitele Dunării sunt în creștere și pe secțiunea Cernavodă
Debitele medii uzinate în ultimele 24 de ore de Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier, aferente părţii române, au avut valori de 2200-2400 m3/s.
- Seceta extremă dezvăluie un peisaj dezolant pe Dunăre. În unele zone, poate fi trecută la pas: "N-a mai rămas...
- Epave din cel de-Al Doilea Război Mondial ies la suprafaţă: Seceta a dus la expunerea navelor naziste scufundate...
- Sute de nave blocate pe Dunăre, pe tronsonul româno-bulgar, din cauza nivelului scăzut al apei
De asemenea, în secţiunea Cernavodă, nivelurile sunt în creştere, valorile actuale fiind cu 1,61 m mai mari faţă de nivelurile corespunzătoare primei trepte de restricţii pentru Centrala Nucleară Cernavodă.
Totodată, INHGA a transmis că gradul de umplere în principalele lacuri de acumulare este în prezent de 74,43%, volumul total în aceste acumulări fiind în creştere semnificativă faţă de sfârşitul lunii august 2022.