Epave din cel de-Al Doilea Război Mondial ies la suprafaţă: Seceta a dus la expunerea navelor naziste scufundate pe fundul Dunării
Cea mai mare secetă a Europei din ultimii ani a adus Dunărea la unul dintre cele mai scăzute niveluri de aproape un secol încoace. Acest lucru a dus la expunerea epavelor a zeci de nave de război naziste încărcate cu explozibil, scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în apropierea orașului-port Prahovo din Serbia.
Navele sunt doar câteva dintre sutele scufundate de-a lungul Dunării, aparţinând flotei germane naziste a Mării Negre din 1944, în timp ce încercau să împiedice avansarea forțelor sovietice, relatează CNN.
Seceta din acest an a expus peste 20 de epave pe o porțiune a Dunării, lângă Prahovo, în estul Serbiei, multe dintre ele conținând încă tone metrice de muniție și explozibili, reprezentând astfel un pericol pentru transportul maritim.
„Flotele germane au lăsat în urmă un mare dezastru ecologic care ne amenință pe noi”, a spus Velimir Trajilovic, un pensionar din Prahovo care a scris o carte despre navele germane. Lucrătorii din industria locală de pescuit sunt, de asemenea, în pericol, inclusiv cei din România, care se află chiar pe partea cealaltă a râului.
- Un fost gardian SS, de 101 ani, a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Este cel mai bătrân criminal nazist...
- Istoria din 1914 s-ar putea repeta: Experţii se tem că Pelosi ar putea deveni „un Franz Ferdinand al vremurilor...
- Europa, inclusiv România, a crescut importurile maritime de petrol din Rusia. Cât a câştigat Putin săptămâna...
Luni de secetă și temperaturi record au restrâns traficul fluvial de pe arterele vitale din alte părți ale Europei, inclusiv Germania, Italia și Franța
În Serbia, autoritățile au recurs la dragarea pentru a menține deschise benzile de navigație de pe Dunăre. Până la Prahovo, una dintre navele de tip hulk au îngustat sectorul navigabil la doar 100 de metri.
Răspândite de-a lungul albiei râului, unele dintre nave încă se mai laudă cu turnulețe, poduri de comandă, catarge rupte și carene răsucite, în timp ce altele se află în mare parte scufundate sub malurile de nisip.
În martie, guvernul sârb a iniţiat o licitație pentru salvarea carcaselor și îndepărtarea muniției și a explozibililor. Costul operațiunii a fost estimat la 29 de milioane de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰