Gerul a îngheţat strugurii, dar a dat aromă vinului
După zece ani de aşteptare, viticultorii din Alba spun că e vremea perfectă pentru a face vinul de gheaţă. Un sortiment rar pe care îl obţin din viile care nu au fost până acum culese, tocmai ca boabele să îngheţe.
De Redactia Observator la 03.12.2018, 19:11După zece ani de aşteptare, viticultorii din Alba spun că e vremea perfectă pentru a face vinul de gheaţă. Un sortiment rar pe care îl obţin din viile care nu au fost până acum culese, tocmai ca boabele să îngheţe.
Abia după ce gerul a lovit, în via din judeţul Alba a început forfota. Pe dealuri, printre rândurile de viţă de vie, cât vezi cu ochii, oameni îmbrăcaţi gros adună ciorchini îngheţaţi. Este primul pas pentru vinul de gheaţă.
Aşa că la minus 10 grade, 300 de oamenii au sărbătorit momentul prin muncă. Au avut de cules struguri de pe 5 hectare.
Din 100 de ani, doar în 12 se îndeplinesc în România condiţiile pentru ca strugurii să fie potriviţi pentru vinul de gheaţă, spun viticultorii.
Vinul de gheaţă a fost obţinut prima dată, din întâmplare, în 1794, în Germania. Un ger venit mai devreme decât în mod normal a îngheţat recolta. Cum viticultorii nu au vrut pierderi au folosit fructul chiar şi aşa. Şi-au dat astfel seama că aroma este mult mai intensă.
Aromele s-au menţinut mai apoi şi în vin.
Cu o climă mai rece, Canada şi Germania sunt cei mai mari producători de vin de gheaţă.
În România, preţul unei sticle porneşte de la câţiva zeci de lei şi poate ajunge până la câteva sute de euro, în funcţie de producător şi vechime.